Jak ugotować ryż, aby nie był zbity i lepki? Warto przestrzegać kilku zasad, aby zrobić to dobrze. W tym przypadku liczy się przede wszystkim ilość wody – należy ją dostosować do ilości ryżu. Dowiedz się, co jest kluczowe w trakcie!
Sypki ryż i nie tylko: to podstawa w kuchni
Ryż to jeden z popularniejszych dodatków stosowanych w różnych kuchniach na całym świecie. Metodę gotowania należy wybrać pod kątem jego rodzaju i dania, które zostanie z niego przygotowane. Warto wiedzieć, że składnik ten może być bardzo dobrą bazą diety. Jest lekkostrawny i delikatny dla żołądka. Naturalnie nie zawiera gluteny, dlatego też jest polecany także dla osób, które mają ograniczoną dietę z powodów zdrowotnych. Występuje w wielu odmianach, np. ryż brązowy, ryż jaśminowy, biały ryż długoziarnisty itd. Stanowi on też bazę wielu azjatyckich dań, nie tylko sushi.
Co ciekawe, biały ryż jest tym najbardziej przetworzonym, choć jednocześnie najdelikatniejszym dla żołądka. Warto więc dobierać go w zależności od preferencji i potrzeb, a także należy pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości innych składników uzupełniających.
Sposób gotowania ryżu zależy od jego rodzaju
Wybierając ryż typu basmati, brązowy, czy ryż do sushi należy go wcześniej dobrze wypłukać, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Brązowy będzie też gotować się dłużej niż biały ryż – każdy gatunek ma inne wymagania.
Ryż krótko ziarnisty przeznaczony np. do risotto nie musi być przepłukiwany, ponieważ danie powinno być nieco bardziej kremowe i najczęściej gotuje się je z innymi składnikami wchodzącymi w skład potrawy. Nieopłukany ryż zawiera dużo skrobi na ziarnach, a przez to staje się lepki.
Jak ugotować ryż krok po kroku?
Przygotowanie ryżu na sypko lub nie należy zacząć od dokładnego przepłukania go. Dzięki temu usuwa się zabrudzenia, które mogły dostać się do ziaren ryżu w trakcie procesów produkcyjnych. Pozwala to też na usunięcie skrobi. W trakcie procesów produkcyjnych oblepia ona ziarna, sprawiając, że w trakcie gotowania stają się bardziej kleiste.
Jak wypłukać ryż?
Zacznij od odmierzenia potrzebnej ilości ryżu. Przesyp go na sito i zacznij do płukać pod bieżącą wodą. Początkowo powinna mieć ona kolor mleczno-biały. Z czasem powinna zaś się przezroczysta. Wówczas to sygnał, że ziarna są gotowe do kolejnych procesów.
Ile wody do gotowania ryżu?
Na 1 szklankę ryżu najlepiej użyć 1,5 szklanki wody. Wtedy ryż będzie sypki. Jeśli chcesz, aby był bardziej miękki (np. w daniu jednogarnkowym), wlej 2 szklanki wody do garnka. Ponadto dodaj szczyptę soli oraz 2-3 łyżki oleju i zagotuj. To ważne, by zacząć gotowanie w zimnej wodzie.
W czasie gotowania nie powinno się często mieszać ryżu, ponieważ sprzyja to rozgotowaniu. Może też wpływać to negatywnie na konsystencje, zwłaszcza jeśli chcesz ugotować ryż na sypko.
Jak powinno wyglądać gotowanie ryżu?
Gdy woda zacznie się gotować, dodaj do niej przepłukany ryż i doprowadź do wrzenia. W tym czasie jeszcze możesz co jakiś czas delikatnie zamieszać, aby ziarna nie przywarły do dna. Kiedy ryż zacznie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Co ważne, według niektórych wystarczy zanurzyć woreczek w wodzie i w ten sposób gotować ziarna. Jednakże nie jest to najlepszy sposób! Już do samego płukania należy wysypać zawartość woreczka na sitko. Unikaj gotowania tego zboża w tworzywie sztucznym.
Jak długo gotować ryż?
Czas gotowania dopasuj do rodzaju ryżu i tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać. Na ogół jest to 10-15 minut (pamiętaj jednak, że nie każdy gotuje się tak krótko – ryż brązowy potrzebuje nawet 40 minut). Po upływie tych kilkunastu (lub kilkudziesięciu) minut możesz zdjąć garnek z ognia. Dzięki zastosowaniu pokrywki, ryż powinien wchłonąć wodę.
Ryż brązowy — na co zwrócić uwagę podczas gotowania?
Ryż brązowy posiada łuskę i otręby, dlatego gotowanie go różni się od gotowania ryżu białego. Ma on większą tendencję do kumulowania szkodliwego dla ludzi arsenu, dlatego też w jego przypadku szczególnie ważne jest płukanie. Przed samym gotowaniem można też zalać go na chwilę wrzątkiem. Warto również moczyć go w wodzie przed co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem gotowania. W tym celu wlej wodę do naczynia z ryżem i odstaw go np. do lodówki.
Taki ryż zwykle gotuje się przez ok. 35-45 minut. Warto robić to na małym ogniu, aż woda się wchłonie.
Co wyróżnia ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy wywodzi się z Tajlandii. Ma delikatny, lekko orzechowy smak oraz długie i smukłe ziarna. Dobrze chłodnie zapachy z potraw, dlatego jest polecany do różnego rodzaju sosów. Pasuje do dań z curry, stir-fry, mięs, ryb i warzyw, co czyni z niego naprawdę uniwersalną podstawę dla wielu posiłków. Jest też lekko kleisty i dość szybko się gotuje.
Gotowanie ryżu na sypko i na kleisto: jakie są różnice?
Ugotować ryż możesz na wiele sposobów. W Polsce często gotuje się go na sypko, jednak do np. dań kuchni azjatyckiej zwykle sprawdza się lepiej ten kleisty. To, jaką konsystencję uzyskasz, zależy zarówno od wyboru odmiany zboża, jak i od samej metody gotowania.
Aby ugotować ryż na sypko, sięgnij po np. ryż jaśminowy, czy basmati. Gotuje się go na małym ogniu i pod przykryciem. Jak już było wspominane, ważne jest też to, by odpowiednio przygotować ryż poprzez płukanie go.
Jeśli chodzi o ryż kleisty to do gotowania używa się takich odmian jak arborio, czy carnaroli. Często unika się w tym przypadku długiego płukania ryżu. Gotuje się go w większej ilości wody, np. dodając dodatkowe szklanki wody lub innych płynów. Czasem dodaje się do niego np. rosół. Idealnie ugotowany ryż kleisty ma odpowiednią konsystencję do np. lepienia sushi. Jeśli chcesz przygotować tego typu danie warto przygotować taki ryż przynajmniej raz wcześniej, aby nauczyć się odpowiednich proporcji wody do ziaren, która jest nieco inna, niż w przypadku gotowania ryżu na sypko.
Jak podawać ryż po ugotowaniu?
Gotowy ryż możesz nakładać na talerze lub do miseczek, podając jako dodatek do potraw lub połączyć go z daniami jednogarnkowymi. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, często też jest elementem sałatek. Ryż można jeść na słono (np. z mięsem, rybą, warzywami) i na słodko (np. z musem jabłkowym).
Jak przygotować ryż? To nie jest trudne
Przygotowanie ryżu na sypko lub na kleisto nie jest wcale trudne, a to zboże pozwala na stworzenie naprawdę wielu dań. Nie bez powodu jest obecne w tak wielu kuchniach świata. Podczas gotowania ryżu ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji, aby uzyskać idealnie sypki ryż lub też idealnie kleisty. Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom uda Ci się stworzyć idealne danie!