0

Jak ugotować ryż?

Ryż to jeden z popularniejszych dodatków stosowanych w różnych kuchniach na całym świecie. Metodę gotowania należy wybrać pod kątem jego rodzaju i dania, które zostanie z niego przygotowane.

Jak ugotować ryż, aby nie był zbity i lepki? Warto przestrzegać kilku zasad, aby zrobić to dobrze. W tym przypadku liczy się przede wszystkim ilość wody – należy ją dostosować do ilości ryżu.
 

Wskazówka
W czasie gotowania nie powinno się mieszać ryżu, ponieważ sprzyja to rozgotowaniu.


Jak ugotować ryż? - Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.

Na zdjęciu: Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.


Sposób gotowania ryżu zależy od jego rodzaju

Wybierając ryż typu basmati, brązowy, czy ryż do sushi należy go wcześniej dobrze wypłukać, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Brązowy będzie też gotować się dłużej niż biały ryż – każdy gatunek ma inne wymagania.

Ryż krótko ziarnisty przeznaczony np. do risotto nie musi być przepłukiwany, ponieważ danie powinno być nieco bardziej kremowe i najczęściej gotuje się je z innymi składnikami wchodzącymi w skład potrawy. Nieopłukany ryż zawiera dużo skrobi na ziarnach, a przez to staje się lepki.

Jak ugotować ryż? - Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
 

Gotowanie ryżu krok po kroku

Rozpocznij od przepłukania ryżu i postępuj zgodnie ze wskazówkami.

 

Płukanie ryżu

Przed ugotowaniem warto wypłukać ryż. Odmierz potrzebną ilość i płucz na sicie najlepiej pod bieżącą wodą. Woda podczas płukania ma kolor mleczno-biały, a gdy zmieni swój kolor na całkowicie przezroczysty – Twój ryż będzie oczyszczony ze skrobi.

Jak ugotować ryż? - Zestaw garnków 4 el. SMART

Na zdjęciu: Zestaw garnków 4 el. SMART
 

Ilość ryżu, a ilość wody

Na 1 szklankę ryżu najlepiej użyć 1,5 szklanki wody. Wtedy ryż będzie sypki. Jeśli chcesz, aby był bardziej miękki (np. w daniu jednogarnkowym), wlej 2 szklanki wody. Dodaj szczyptę soli oraz 2-3 łyżki oleju i zagotuj.

Jak ugotować ryż? - Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR

Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
 

Gotowanie ryżu

Gdy woda zacznie się gotować, dodaj do niej przepłukany ryż i doprowadź do wrzenia. W tym czasie jeszcze możesz co jakiś czas delikatnie zamieszać, aby ziarna nie przywarły do dna. Kiedy ryż zacznie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką

Czas gotowania ryżu

Czas gotowania dopasuj do rodzaju ryżu i tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać. Na ogół jest to 10-15 minut (pamiętaj jednak, że nie każdy ryż gotuje się tak krótko – brązowy potrzebuje nawet 40 minut). Po upływie tych kilkunastu (lub kilkudziesięciu) minut możesz zdjąć garnek z ognia. Dzięki zastosowaniu pokrywki, ryż powinien wchłonąć wodę.
 

Jak ugotować ryż? - Zestaw garnków PRESTIGE PLUS

Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS
 

Gotowy ryż możesz nakładać na talerze lub do miseczek, podając jako dodatek do potraw lub połączyć go z daniami jednogarnkowymi. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, często też jest elementem sałatek. Ryż można jeść na słono (np. z mięsem, rybą, warzywami) i na słodko (np. z musem jabłkowym).

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności