Jak zrobić lukier do dekoracji świątecznych pierniczków

Jak zrobić lukier do dekoracji świątecznych pierniczków

Składniki

  • 40 dag cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • olejek waniliowy

Przygotowanie:

Cytrynę parzymy w gorącej wodzie. Przekrajamy na pół i wyciskamy sok z cytryny.

Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy wodę i sok z cytryny.

Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Następnie dodajemy cztery krople olejku waniliowego.

Po ponownym dokładnym zamieszaniu, lukier jest gotowy.

*Jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier, do mieszanki wystarczy dodać zamiast czterech kropli wody, cztery krople soku:

Lukier różowy – cztery krople soku porzeczkowego lub malinowego

Lukier pomarańczowy – cztery krople soku pomarańczowego

Lukier zielony – cztery krople soku szpinakowego

Wskazówka:

Do szybkiego przekrojenia cytryn polecamy nóż szefa kuchni Smart Grey.

Smart Grey nóż szefa kuchni


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności