Lukier cytrynowy
Składniki
- 40 dag cukru pudru
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- olejek waniliowy
Na zdjęciu: Łyżka drewniana NATUR
Przygotowanie
Cytrynę oparz, przekrój na pół i wyciśnij sok.
Na zdjęciu: Zestaw noży kuchennych FINE
Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj wodę i sok z cytryny (powinien być bez miąższu i pestek).
Wymieszaj składniki tak, aby powstała z nich gładka masa. Lukier jest gotowy. Jeśli chcesz, w tym momencie możesz dodać do niego jeszcze kilka kropli olejku waniliowego i ponownie wymieszać.
Chcąc uzyskać inny kolor, zastąp wodę np. sokiem porzeczkowym, malinowym, pomarańczowym czy szpinakowym.
Jeśli zależy Ci na śnieżnobiałym lukrze, wybierz „Lukier królewski”.
Lukier królewski (lukier biały)
Składniki
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- sok z cytryny (kilka kropel)
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku MODERN
Przygotowanie
Białko umieść w misce i ucieraj mikserem (na niskich obrotach) aż do momentu powstania sztywnej piany. Dodaj cukier i ponownie miksuj. Na koniec wlej odrobinę soku z cytryny, wymieszaj. Uzyskana masa powinna być gładka, całkowicie pozbawiona grudek i przede wszystkim biała (jeśli chcesz zmienić kolor, na koniec możesz dodać barwnik spożywczy).
Gdy lukier jest zbyt gęsty, możesz dodać do niego więcej białka, a jeśli zbyt rzadki – cukru.
Lukier biały nadaje się nie tylko do ozdabiania pierników, można nim również sklejać elementy piernikowych domków, ponieważ jest on bardzo wytrzymały i trwały.
Sprawdź przepis na Świąteczne pierniczki.