0

Jakie przyprawy do spaghetti? Sprawdź, co najlepiej pasuje

Spaghetti to włoski makaron, który można podawać na wiele sposobów. Dzięki temu nigdy się nie nudzi! Jakie przyprawy najlepiej pasują do spaghetti? Sprawdź, z czym je połączyć.

Spaghetti – ogranicza Cię wyobraźnia

Spaghetti to makaron w formie długich (do ok. 80 cm) nitek, które gotuje się w całości. Najprawdopodobniej zaczął przyjmować swoją formę ok. XII wieku, a w XIX w. zaczął być masowo produkowany. Jego charakterystyczna forma pozwala podać dania w efektowny sposób.

Przygotowuje się go z pszenicy durum, bez dodatku jajek. To gwarantuje jego neutralny smak, dzięki czemu doskonale łączy się z wieloma różnorodnymi smakami. Zazwyczaj podaje się go z sosem i posypuje serem (np. parmezanem), jednak tak naprawdę ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Spaghetti możesz przygotować i doprawić na dowolny sposób.

Jakie przyprawy do spaghetti po włosku?

Jeśli jednak chcesz, by Twoje spaghetti pachniało niczym słoneczna Italia, warto pamiętać o kilku podstawowych przyprawach. Dobrze przygotować sobie je już wcześniej:

  • bazylia i oregano – to podstawa przypraw rodem z Włoch! Jeśli często przygotowujesz spaghetti, musisz mieć je zarówno w formie wysuszonej, jak i świeżej (np. możesz uprawiać zioła na parapecie). Wtedy smakują i pachną najlepiej!;
  • czosnek – nada głębi aromatu, a przy okazji ma niezaprzeczalne wartości prozdrowotne;
  • słodka i/lub ostra papryka – te przyprawy możesz dodać nawet w dużej ilości (zwłaszcza w wersji słodkiej), aby nadać potrawie odpowiedni smak;
  • pieprz – koniecznie świeżo zmielony, ponieważ wtedy pachnie najlepiej;
  • sól – ona zawsze podkreśla smak potraw.

Inne ciekawe przyprawy do spaghetti

Poza podstawowymi przyprawami warto zwrócić uwagę również na kilka innych, które jeszcze bardziej podkreślą smak potrawy, na przykład:

  • mięta – najlepiej świeża. Jej charakterystyczny aromat nie pasuje do wszystkich dań, ale warto z nią eksperymentować;
  • lubczyk – doda prawdziwej mieszanki słodko-ostro-gorzkich smaków;
  • natka pietruszki – warto zawsze mieć pod ręką odrobinę świeżej!;
  • kurkuma – sprawi, że potrawa będzie miała charakterystyczny kolor.

Jak można przygotować spaghetti?

Jeśli nie masz pomysłu na obiad i brakuje Ci czasu, możesz podać spaghetti z pesto bazyliowym. Szybko przygotowuje się również sos carbonara, który tworzy się na bazie jaj (głównie żółtek), parmezanu i boczku. Jeśli zaś masz więcej czasu, warto stworzyć sos bolongese. Możesz przygotować go w większej ilości, aby np. kolejnego dnia na jego bazie stworzyć pyszną lasange!

Pamiętaj, że w przypadku gotowania spaghetti ważne jest wybranie odpowiednio dużego garnka. Polecamy garnki z linii SUPERIOR! Z kolei przyprawy możesz przechowywać w pojemniku COUNTRY o pojemności 0,35 l.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności