Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ¼ selera
- 1 puszka groszku w zalewie
- 1 por
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki curry
- ¼ łyżeczki kuminu
- Szczypta chilli
- Olej rzepakowy
- 200 g kaszy bulgur
- Sól i pieprz
Jak zrobić kaszotto z warzywami korzennymi?
Marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Obierz cebulę oraz czosnek i pokrój je na drobne kawałki. Do krojenia polecamy noże w bloku Gerlach Ambiente Oak.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku Ambiente Oak
Umyj por pod bieżącą wodą, pokrój go na cieniutkie prążki, a potem przekrój jeszcze na pół.
Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzej olej na dużej głębokiej patelni np. Granitex o średnicy 28 cm z powłoką ceramiczną. Następnie smaż na nim cebulę, czosnek i por do momentu aż zmiękną.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Dodaj potarte warzywa, odsączony groszek oraz przyprawy i całość smaż jeszcze przez 10 minut.
Na koniec przesyp na patelnię ugotowaną kaszę, wlej sos sojowy i ciepłą wodę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przed 20 minut.