0

Kaszotto z warzywami korzennymi

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ selera
  • 1 puszka groszku w zalewie
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • Szczypta chilli
  • Olej rzepakowy
  • 200 g kaszy bulgur
  • Sól i pieprz

Jak zrobić kaszotto z warzywami korzennymi?

Marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Obierz cebulę oraz czosnek i pokrój je na drobne kawałki. Do krojenia polecamy noże w bloku Gerlach Ambiente Oak.

Kaszotto z warzywami korzennymi – Zestaw noży w bloku Ambiente Oak

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku Ambiente Oak
 

Umyj por pod bieżącą wodą, pokrój go na cieniutkie prążki, a potem przekrój jeszcze na pół.

Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rozgrzej olej na dużej głębokiej patelni np. Granitex o średnicy 28 cm z powłoką ceramiczną. Następnie smaż na nim cebulę, czosnek i por do momentu aż zmiękną.

Kaszotto z warzywami korzennymi – Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Dodaj potarte warzywa, odsączony groszek oraz przyprawy i całość smaż jeszcze przez 10 minut.

Na koniec przesyp na patelnię ugotowaną kaszę, wlej sos sojowy i ciepłą wodę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przed 20 minut.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności