Kaszotto z warzywami korzennymi to pomysł na naprawdę aromatyczny obiad, obok którego nikt nie przejdzie obojętne. To pyszne, wegańskie danie możesz przygotować dla każdego – nie tylko dla miłośników diety roślinnej! Do przygotowania kaszy na pewno przyda Ci się jednak wygodny garnek z grubym dnem.
Co jest potrzebne na kaszotto z warzywami korzennymi?
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ¼ selera
- 1 puszka groszku w zalewie
- 1 por
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki curry
- ¼ łyżeczki kuminu
- Szczypta chilli
- Olej rzepakowy
- 200 g kaszy bulgur
- Sól i pieprz
Jak zrobić kaszotto z warzywami korzennymi?
Marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz cebulę oraz czosnek i pokrój je na drobne kawałki. Do krojenia polecamy noże w bloku Gerlach AMBIENTE. Umyj por pod bieżącą wodą, pokrój go na cieniutkie prążki, a potem przekrój jeszcze na pół.
Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej olej na dużej głębokiej patelni np. GRANITEX o średnicy 28 cm z powłoką ceramiczną. Następnie smaż na nim cebulę, czosnek i por do momentu aż zmiękną. Dodaj potarte warzywa, odsączony groszek oraz przyprawy i całość smaż jeszcze przez 10 minut.
Na koniec przesyp na patelnię ugotowaną kaszę, wlej sos sojowy i ciepłą wodę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przed 20 minut.
Czy zwykły seler można zastąpić selerem naciowym?
Jeśli oczekujesz tego samego smaku to niestety nie. Smakują one inaczej od siebie i nie są dobrymi zamiennikami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do dania dodać seler naciowy. Po prostu wówczas będzie się nieco różniło smakiem.
Jakiej wielkości marchewki wybrać?
Staraj się wybierać średniej wielkości, zdrowo wyglądające marchewki. Dzięki temu nie będą przerośnięte i jednocześnie nie stracisz zbyt wiele czasu na ich obieraniu. Pamiętaj, że możesz zrobić to za pomocą specjalnych akcesoriów kuchennych – obieraczki poziomej lub pionowej.
Dlaczego tylko trzy ząbki czosnku?
Czosnek ma dość intensywny, ostry smak. Jeśli go lubisz, możesz oczywiście dodać do dania preferowaną ilość, jednak w nadmiarze może przygasić smak kaszotto i sprawić, że nie będzie aż tak wielowymiarowy.