Składniki:
- 350 g krewetek
- 250 g serka Mascarpone
- 8 pomidorków cherry
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Szczypta mielonego chilli
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak przygotować krewetki w śmietanowym sosie curry?
Umyj szczypiorek pod bieżącą wodą i poszatkuj.
Pomidory cherry przekrój na połówki. Polecamy ostre noże LOFT ze specjalnymi oznaczeniami na rączkach, opisującymi przeznaczenie noża.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na patelni MONOLIT rozgrzej olej i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem.
Na zdjęciu: Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
Po upływie ok. 5 minut dodaj krewetki i szczyptę chilli. Całość smaż do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj serek mascarpone, passatę, pomidory, przyprawy, świeżo starty imbir, szczypiorek, sól i pieprz. Całość ponownie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
Krewetki w śmietanowym sosie curry najlepiej podawać na ciepło od razu po usmażeniu.