Krewetki w śmietanowym sosie curry

Krewetki w śmietanowym sosie curry

Składniki:

  • 350 g krewetek
  • 250 g serka Mascarpone
  • 8 pomidorków cherry
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta mielonego chilli
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Myjemy szczypiorek pod bieżącą woda i szatkujemy.

Pomidorki cherry płuczemy i przekrawamy na pół.

Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno kroimy.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę z czosnkiem przez 5 minut.

Następnie dodajemy krewetki, szczyptę chilli i smażymy, aż wszystkie składniki na patelni zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy potrawę.

Następnie dodajemy serek Mascarpone, passatę, pomidorki cherry, przyprawy, świeżo potarty imbir, szczypiorek, sól i pieprz. Całość mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.

Wskazówka:

Do przygotowania krewetek w sosie śmietanowym curry polecamy pokrywkę uniwersalną Gerlach.

Pokrywka uniwersalna Gerlach


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności