0

Krewetki w śmietanowym sosie curry

Składniki:

  • 350 g krewetek
  • 250 g serka Mascarpone
  • 8 pomidorków cherry
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta mielonego chilli
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

 

Jak przygotować krewetki w śmietanowym sosie curry?

Umyj szczypiorek pod bieżącą wodą i poszatkuj.

Pomidory cherry przekrój na połówki. Polecamy ostre noże LOFT ze specjalnymi oznaczeniami na rączkach, opisującymi przeznaczenie noża. 

Krewetki w śmietanowym sosie curry – Zestaw noży w bloku LOFT

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
 

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

Na patelni MONOLIT rozgrzej olej i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem.

Krewetki w śmietanowym sosie curry – Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Po upływie ok. 5 minut dodaj krewetki i szczyptę chilli. Całość smaż do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaj serek mascarpone, passatę, pomidory, przyprawy, świeżo starty imbir, szczypiorek, sól i pieprz. Całość ponownie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.

Krewetki w śmietanowym sosie curry najlepiej podawać na ciepło od razu po usmażeniu.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności