Składniki:
- 350 g krewetek
- 250 g serka Mascarpone
- 8 pomidorków cherry
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Szczypta mielonego chilli
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Myjemy szczypiorek pod bieżącą woda i szatkujemy.
Pomidorki cherry płuczemy i przekrawamy na pół.
Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno kroimy.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę z czosnkiem przez 5 minut.
Następnie dodajemy krewetki, szczyptę chilli i smażymy, aż wszystkie składniki na patelni zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy potrawę.
Następnie dodajemy serek Mascarpone, passatę, pomidorki cherry, przyprawy, świeżo potarty imbir, szczypiorek, sól i pieprz. Całość mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
Wskazówka:
Do przygotowania krewetek w sosie śmietanowym curry polecamy pokrywkę uniwersalną Gerlach.