Składniki:
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 100 g migdałów
- 60 g cukru pudru
- 1/3 laski wanilii
Jak zrobić kruche rogaliki?
Upraż migdały, obierz je z łupiny, a następnie zmiel w maszynce do migdałów.
Na stolnicy umieść przesianą mąkę, dodaj do niej masło i posiekaj. Następnie dodaj migdały, zagnieć składniki i ostudź.
Z ciasta zrób wałek o średnicy 1,5 cm. Pokrój go na kawałki o długości 6 cm. Każdy z nich uformuj na kształt rogalika i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub skorzystaj z silikonowej formy do pieczenia np. kwadratowej Gerlach SMART.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART BLACK
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz rogaliki przez 8-10 minut.
Gorące ciasteczka zdejmij ostrożnie z blaszki i ułóż je na stolnicy. Przed podaniem posyp je grubą warstwą cukru pudru.