Kruche rogaliki

Kruche rogaliki

Składniki:

  • 20dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg migdałów
  • 6 skg cukru pudru
  • 1/3 laski wanilii

Przygotowanie:

Parzymy migdały, obieramy z łupinki i przepuszczamy przez maszynkę do migdałów.

Przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy razem, łączymy z migdałami, szybko zagniatamy i studzimy.

Formujemy wałek o średnicy 1 ½ cm, kroimy na kawałki o długości 6 cm. Kształtujemy wałeczki podobne do rogalików, w środku grubsze, a na końcu cieńsze.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, układamy na blasze i pieczemy przez 8-10 minut.

Gorące rogaliki zdejmujemy ostrożnie szerokim nożem, ponieważ łatwo się kruszą, układamy na stolnicy i szybko posypujemy grubą warstwą cukru pudru, zmieszanego z tłuczoną wanilią (najlepiej oprószyć przez małe, gęste sitko).


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności