Składniki:
- 250 g tłustego twarogu
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- Szczypta soli
- Cukier
- Cynamon
Jak zrobić leniwe?
Rozdrobnij twaróg widelcem lub zmiel w maszynce.
Następnie dodaj do niego jajko i wymieszaj. Gdy masa będzie jednolita, dosyp mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Przygotuj stolnicę, oprószając ją mąką.
Masę podziel na kilka części i z każdej uformuj wałek. Następnie możesz go lekko spłaszczyć i pokroić na kawałki.
W dużym garnku zagotuj wodę (w szczególności polecamy zestaw garnków Superior). Wrzuć do niej kluski i gotuj na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
Gotowe leniwe możesz zaserwować np. z cukrem oraz z cynamonem.