0

Leniwe

Składniki:

  • 250 g tłustego twarogu
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Cukier 
  • Cynamon

Jak zrobić leniwe?

Rozdrobnij twaróg widelcem lub zmiel w maszynce.

Następnie dodaj do niego jajko i wymieszaj. Gdy masa będzie jednolita, dosyp mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Przygotuj stolnicę, oprószając ją mąką.

Masę podziel na kilka części i z każdej uformuj wałek. Następnie możesz go lekko spłaszczyć i pokroić na kawałki.

W dużym garnku zagotuj wodę (w szczególności polecamy zestaw garnków Superior). Wrzuć do niej kluski i gotuj na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej.

Leniwe przepis – Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR

Gotowe leniwe możesz zaserwować np. z cukrem oraz z cynamonem. 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności