Lato to czas podróży w egzotyczne miejsca, pikników za miasto z przyjaciółmi i spotkań podczas rodzinnego grillowania. Korzystajmy z bogactwa owoców w trakcie tych ciepłych miesięcy, aby wyczarować zimne i kolorowe napoje pełne witamin, które ugaszą pragnienie w gorące popołudnia i będą ciekawym dopełnieniem serwowanych potraw na stole.
Świeżo wyciskane soki
Świeże soki z pomarańczy lub marchewki to bardzo popularna propozycja wśród napojów. Dla urozmaicenia smaku możemy zmiksować ze sobą również inne owoce, aby uzyskać naprawdę interesującą kombinację. Pamiętajmy, że owoce również wspierają wiele procesów zachodzących w naszym organizmie na przykład: kokos wzmacnia odporność, daktyle wspomagają procesy trawienne, a pietruszka oczyszcza organizm. W szczególności polecamy sok z marchewki i buraka, który zawiera dużo witaminy A oraz żelaza. Do przygotowania mikstury potrzebujemy:
- 5 dużych marchewek
- 1, 5 buraka
- 3 cm plasterka imbiru
Należy obrać marchewki, buraki i imbir - polecamy nóż do warzyw Style, oraz razem zmiksować wszystkie składniki.
Smoothie
To doskonały pomysł na lekkie śniadanie lub podwieczorek - zmiksowane owoce na zapewnią sytość i ugaszą pragnienie. Jak przyrządzić smoothie? To bardzo proste. Do przygotowania napoju będziemy potrzebować jedynie blendera oraz pojemnika, do którego wlejemy owocową miksturę.
Kokosowe smoothie:
- 250 g wiórków kokosowych
- 300 ml mleczka kokosowego
- 1,5 łyżki kakao
- 1,5 łyżki masła migdałowego
- cynamon do smaku
Lemoniady
Dlaczego tak bardzo kochamy lemoniady? Są one nie tylko przepyszne, ale również niezwykle szybkie w przygotowaniu. Do przyrządzenia napoju potrzebujemy jedynie mody mineralnej, cukru trzcinowego, cytryny, limonki oraz listków świeżej mięty. I oczywiście nie zapomnijmy o kolorowych i wesołych słomkach do szklanek!;) Oczywiście opisany powyżej przepis to klasyczna lemoniada, jednakże, istnieje mnóstwo innych kombinacji smakowych tego napoju: lemoniady arbuzowe, truskawkowe lub rabarbarowe. Poniżej znajdziecie przepis na orzeźwiającą lemoniadę arbuzową:
Lemoniada arbuzowa:
- 1 kg arbuza
- 90 ml wrzątku
- 1,5 l gazowanej wody
- 3 cytryny
- 6 łyżek cukru
- liście mięty
We wrzątku mieszamy cukier, tak aby się rozpuścił i odstawiamy całą miksturę do wystygnięcia. W tym czasie obieramy arbuza, wyrzucamy pestki i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy sok z cytryny oraz rozpuszczony w wodzie cukier. Na koniec zalewamy wszystko wodą gazowaną. Lemoniadę pijemy schłodzoną, z dodatkiem kostek lodu oraz mięty dla dekoracji.
Shake
Shake to nic innego jak napój owocowy z dodatkiem mleka, często również lodów. Starajmy się nie kupować go w restauracjach i kawiarniach, ponieważ ciężko będzie nam stwierdzić jakie dokładnie składniki zostały użyte do jego stworzenia. Najczęściej miksuje się mleko i owoce z dużą ilością cukru lub słodzików, dlatego najzdrowszy shake to jednak ten przygotowany przez nas w domu.
Shake malinowy:
- 250 ml zimnego mleka
- szklanka malin
- 2 łyżeczki miodu
Miksujemy wszystkie składniki i shake gotowy!