Meksykańska przystawka serowa z salsą i tortillami

Meksykańska przystawka serowa z salsą i tortillami

Składniki:

  • 230 g meksykańskiego sera queso oaxaca (jeśli nie uda nam się zdobyć takiego sera możemy go zastąpić mozzarellą)
  • 180 ml salsy pomidorowej
  • 2 cebule dymki
  • Szczypiorek
  • 6 placków tortilla

Przygotowanie:

Kroimy ser w grube plastry i układamy je na dnie małych naczyń żaroodpornych.

Na górę sera dodajemy salsę pomidorową, tak aby go przykryć w całości sosem.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy naczynia z przekąskami.

Kiedy przekąska piecze się w piekarniku, w tym czasie rozgrzewamy patelnię i podgrzewamy na niej kolejno placki. Skrapiamy od czasu do czasu tortille wodą, gdy są za suche (nie używamy oleju).

Gdy ser z naszych przekąsek się ładnie rozpuści i zarumieni, wyciągamy naczynia z piekarnika.

Posypujemy przekąski posiekaną cebulą dymką oraz szczypiorkiem i podajemy je na gorąco z ciepłymi tortillami, które maczamy w serowym sosie.

Wskazówka:

Do przygotowania meksykańskiej przekąski polecamy patelnię Contrast Classic.

Patelnia Contrast Classic


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności