Składniki:
- 230 g meksykańskiego sera queso oaxaca (jeśli nie uda nam się zdobyć takiego sera możemy go zastąpić mozzarellą)
- 180 ml salsy pomidorowej
- 2 cebule dymki
- Szczypiorek
- 6 placków tortilla
Jak przygotować meksykańską przystawkę serową z salsą i tortillami?
Pokrój ser w grube plastry (do krojenia polecamy noże SMART BLACK) i ułóż go na dnie małych naczyń żaroodpornych.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku SMART BLACK
Następnie polej je salsą pomidorową tak, aby w całości je przykryć.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego przygotowaną przystawkę.
W czasie zapiekania rozgrzej patelnię np. Gerlach MONOLIT 28 cm i podgrzej na niej placki tortilli (bez użycia oleju). Co jakiś czas możesz je delikatnie skropić wodą, aby się nie wysuszyły.
Na zdjęciu: Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
Gdy ser się rozpuści i lekko zarumieni, możesz wyjąć przystawkę z piekarnika.
Przekąskę posyp posiekaną cebulą dymką oraz szczypiorkiem. Meksykańska przystawka serowa z salsą najlepiej smakuje z ciepłymi tortillami.