0

Meksykańska przystawka serowa z salsą i tortillami

Składniki:

  • 230 g meksykańskiego sera queso oaxaca (jeśli nie uda nam się zdobyć takiego sera możemy go zastąpić mozzarellą)
  • 180 ml salsy pomidorowej
  • 2 cebule dymki
  • Szczypiorek
  • 6 placków tortilla

Jak przygotować meksykańską przystawkę serową z salsą i tortillami?

Pokrój ser w grube plastry (do krojenia polecamy noże SMART BLACK) i ułóż go na dnie małych naczyń żaroodpornych. 

Meksykańska przystawka serowa z salsą i tortillami – Zestaw noży w bloku SMART BLACK

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku SMART BLACK
 

Następnie polej je salsą pomidorową tak, aby w całości je przykryć.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego przygotowaną przystawkę.

W czasie zapiekania rozgrzej patelnię np. Gerlach MONOLIT 28 cm i podgrzej na niej placki tortilli (bez użycia oleju). Co jakiś czas możesz je delikatnie skropić wodą, aby się nie wysuszyły.

Meksykańska przystawka serowa z salsą i tortillami – Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Gdy ser się rozpuści i lekko zarumieni, możesz wyjąć przystawkę z piekarnika.

Przekąskę posyp posiekaną cebulą dymką oraz szczypiorkiem. Meksykańska przystawka serowa z salsą najlepiej smakuje z ciepłymi tortillami.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności