Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Bitki wołowe z porami to cienkie kawałki mięsa, zanurzone w aromatycznym sosie na bazie jarzyn oraz pysznego rosołu. To doskonały pomysł na obiad, nawet jeśli Twoi domownicy są naprawdę wybredni. Do przepisu wybierz pięć dorodnych i dobrze wyglądających porów. To one nadadzą daniu wyjątkowego smaku. Nie zapomnij o przygotowaniu odpowiedniego naczynia – w tym przypadku doskonale sprawdzi się brytfanna.
Co jest potrzebne na bitki wołowe z porami?
- 500 g mięsa wołowego
- 5 grubych porów
- 500 ml rosołu
- mąka wg. uznania
- sól wg. uznania
- sproszkowana papryka wg. uznania
Jak przygotować bitki wołowe z porami?
Mięso pokrojone w plastry przygotuj za pomocą tłuczka. Obtocz je w mące i obsmaż na patelni z obydwu stron aż do ścięcia się mięsa. Przełóż do brytfanny, przekładając je wymytymi i pokrojonymi w krążki porami. Każdą z warstw posól i dodaj do niej paprykę. Podlej całość rosołem. Duś w piekarniku lub na wolnym ogniu, aż całość zmięknie (co najmniej 30 minut).
Bitki podawaj z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego!
Dlaczego warto wybrać mięso wołowe ekologicznego pochodzenia?
Kupując jakiekolwiek mięso ekologicznego pochodzenia, w tym wołowinę, zyskujesz pewność, że zwierzęta były hodowane w odpowiedni, skontrolowany sposób. Takie produkty są zwykle droższe, ale charakteryzują się wyższą jakością, lepszym smakiem i aromatem.
Brytfanna żeliwna czy z aromatyzerem – którą wybrać?
Wybierając brytfannę, możesz postawić na kilka różnych opcji. Brytfanna żeliwna to trwałe i wygodne naczynie, które doskonale sprawdzi się w nieco bardziej tradycyjnych kuchniach. Model NATUR IRON jest wygodny w użytkowaniu, nadaje się do piekarnika i jest pokryty antyalergiczną emalią, która doskonale sprawdza się w kuchni. Z kolei brytfanna z aromatyzerem, taka jak model GRANITEX pozwala na dodawanie w trakcie gotowania płynów do dań bez unoszenia pokrywki, co pozwala na zachowanie jeszcze lepszego aromatu dania. Taka brytfanna jest również lżejsza, co dla niektórych osób może być dużą zaletą.
Co wykorzystać zamiast rosołu?
Jeśli nie posiadasz rosołu z poprzedniego dnia, możesz użyć wywaru warzywnego lub stworzyć szybko roztwór na bazie przypraw i gotowych rozwiązań. Nie da się jednak ukryć, że rosół lub naturalny wywar zagwarantują najlepszy smak dania. Warto przygotować wcześniej je w większej ilości, a następnie zamrozić, np. używając foremek silikonowych, aby stworzyć mniejsze porcje gotowe do użytku jako baza do różnorodnych dań.