Chilli Con Carne spróbuj przygotować na obiad! To tradycyjne amerykańskie danie wywodzi się z Teksasu, a do jego przygotowania wykorzystuje się między innymi wołowinę oraz czerwoną fasolę. Sprawdź, jak krok po kroku je wykonać. Biorąc się za gotowanie, przygotuj patelnię z nieprzywierającą powłoką, która ułatwi Ci cały proces.
Co jest potrzebne na Chilli Con Carne?
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- Szczypta curry
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić Chilli Con Carne?
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Na głębokiej patelni np. Gerlach GRANITEX z powłoką ceramiczną o średnicy 28 cm rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę razem z czosnkiem.
Gdy cebula zmięknie, dodaj rozdrobnione mięso mielone i smaż całość na dużym ogniu, cały czas mieszając. Do mieszania polecamy akcesoria z serii Natur, dzięki którym nie zarysuje się powłoka Twojej patelni. Paprykę umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę o średniej wielkości.
Gdy mięso będzie już gotowe, wlej passatę pomidorową, dodaj przyprawy, paprykę i dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj danie pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj odsączoną czerwoną fasolę oraz kukurydzę i gotuj kolejne 10 minut. Gotowe Chilli Con Carne podawaj z plackami tortilli.
Kiedy powstało Chilli Con Carne?
Już w XVI wieku zostało opisane podobne danie, które Aztekowie spożywali w okolicach Mexico City. Nieco bardziej współczesny przepis prawdopodobnie pojawił się około XIX wieku. Od tamtego czasu jest bardzo popularne w Teksasie, gdzie często można je dostać w miejscach oferujących fast-food.
Jak podaje się Chilli Con Carne?
To danie można podać na kilka różnych sposobów. Najczęściej podaje się je z plackami tortilli bądź z ugotowanym ryżem, który doskonale komponuje się z jego ostrym smakiem.
Czy zamiast czerwonej papryki można dać żółtą?
Tak, jak najbardziej możesz dodać żółtą paprykę do Chilli Con Carne. Dzięki temu danie będzie bardziej kolorowe. Jeśli przepadasz za papryką zieloną, ją również możesz wykorzystać.