Domowa pizza z burakiem i kozim serem to wyborny przepis przygotowany przez Adama Borowicza, który łączy w sobie tradycyjne, polskie smaki z włoskimi aromatami. Sprawdź krok po kroku jak ją przyrządzić. Nie potrzebujesz do niej specjalnej formy! Wystarczy, że zaopatrzysz się w wygodne patelnie, np. z linii SMART lub SMART STEEL.
Co jest potrzebne na domową pizzę z burakiem i kozim serem?
- 25 g świeżych drożdży
- 250 g mąki na pizzę
- 150 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Sos do pizzy:
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatki:
- 2 małe buraki
- 2 garście rukoli
- 100 g sera koziego
- kawałek sera mozzarella
- 1 mała cebula czerwona
- łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- gałązka świeżego tymianku
Podane składniki wystarczą do przygotowania 2 pizz.
Sposób przygotowania domowej pizzy z burakiem i kozim serem krok po kroku.
Przygotuj rozczyn – drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj dwie łyżki mąki i pół łyżeczki cukru. Dokładnie mieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, oliwę i wlej rozczyn. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia składników, włóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj około 15 minut. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Umyte buraki owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku w 200°C, do miękkości. Po upieczeniu, buraki wystudź, obierz ze skórki i krój w cienkie plasterki.
W misce połącz miód oraz ocet balsamiczny, dodaj plasterki buraka i tymianek, wymieszaj i odstaw. Na łyżce oliwy podsmaż ząbek czosnku, następnie dodaj przecier pomidorowy, cukier, oregano, dopraw solą i pieprzem, całość gotuj na wolnym ogniu 15 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Dłońmi rozciągnij kawałek ciasta na kształt okrągłego placka, przełóż na patelnię Gerlach SMART wysmarowaną oliwą. Placek smaruj częścią sosu pomidorowego, wykładaj plastry buraka i mozzarelli, następnie pokrojony w kostkę kozi ser oraz cebulę pokrojoną w piórka.
Patelnię włóż do piekarnika nagrzanego do 210°C, odepnij uniwersalną rączkę SMART i piecz 15 minut. Po upieczeniu pizzę warto posypać rukolą.
Dlaczego warto postawić na patenie z odczepianą rączką?
Taka patelnia jest niezwykle wygodna w użytkowaniu. Pozwala na zaoszczędzenie do 50% miejsca, a ponadto jest bardzo uniwersalna. Nadaje się na wszystkie typy kuchenek i może być użytkowana w piekarniku po odczepieniu rączki. Ponadto pięknie prezentuje się również jako naczynie do serwowania dań na stole.
Dlaczego burak to dobry dodatek do domowej pizzy?
Dodatek buraka nie jest tak oczywisty, jeśli chodzi o pizzę, a naprawdę wybornie się sprawdza! Jego słodki smak przełamuje całą kompozycję, pozwalając cieszyć się bogactwem doznań. Ponadto to powszechny i stosunkowo niedrogi składnik, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować taką pizzę.
Gdzie można dostać kozi ser?
Kozi ser można znaleźć w niektórych sklepach spożywczych oraz w sklepach o większej powierzchni. Jeśli nie potrafisz znaleźć go w swojej okolicy możesz również zamówić go w sklepie internetowym, który oferuje tego typu produkty. Staraj się wybierać ser ekologicznego pochodzenia, co nie tylko zagwarantuje jego wyśmienity smak, ale również sprzyja planecie.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.