Grillowane krewetki w sosie kreolskim to ciekawy pomysł na smaczny obiad. Rozkoszuj się tropikalnym smakiem i spróbuj zdrowych owoców morza. Do przygotowania tego dania przyda Ci się duża i głęboka patelnia z nieprzywierającą powłoką.
Co jest potrzebne na grillowane krewetki w sosie kreolskim?
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 ml rosołu
- 1 łyżka słodkiej, czerwonej papryki
- 4 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
- 30 krewetek
- 1 cytryna
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Sól i pierz do smaku
Jak przygotować grillowane krewetki w sosie kreolskim?
Obierz cebulę oraz czosnek, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Świeżą papryczkę chilli drobno posiekaj. Na dużej, głębokiej patelni np. GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz paprykę.
Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj składniki. Wlej na patelnię 0,5 litra rosołu, dopraw słodką papryką i ponownie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj wyciśnięty sok z cytryny, śmietanę, sól oraz pieprz do smaku. Krewetki dopraw w oddzielnej misce. Wystarczy odrobina soli, pieprzu oraz poszatkowane liście świeżego tymianku. Na koniec wymieszaj je z odrobiną oleju. Krewetki przełóż na patelnię grillową (polecamy patelnię grillową Natur 24 cm) i podsmażaj przez 5 minut.
Po tym czasie przełóż je i polej gorącym sosem. Grillowane krewetki w sosie kreolskim najlepiej smakują podawane ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Jakie masło orzechowe wybrać do sosu kreolskiego?
Wybierając masło orzechowe do sosu kreolskiego postaw na takie bez żadnych dodatków smakowych, takich jak cukier. Zwłaszcza jeśli stanowią dużą część składu. To, jakie dokładnie masło wybierzesz, nie ma większego znaczenia. Jeśli chcesz, aby sos był idealnie gładki, postaw na mocno zmielone orzechy.
Czy warto kupować mrożone krewetki?
Tak, krewetki możesz również kupić mrożone, ponieważ dość dobrze znoszą ten proces i nie tracą szczególne swojego smaku. Dzięki temu są też dość łatwo dostępne w Polsce.
Czy rosół można zastąpić bulionem warzywnym?
Jak najbardziej! Jeśli nie chcesz lub nie posiadasz rosołu, możesz użyć do przygotowania dania lekkiego i zdrowego bulionu warzywnego. Na pewno danie również wyjdzie smaczne.