Imprezowe koreczki to doskonałe przekąski na różnego rodzaju przyjęcia. Poznaj te cztery przepisy na pyszne przystawki, które możesz podać swoim znajomym w trakcie wydarzenia. To również doskonały dodatek na świąteczny stół bądź na wieczór filmowy. Możesz je wyeksponować na talerzu obiadowym FLOW.
Przepis na koreczki serowe
Co jest potrzebne do przygotowania koreczków serowych?
- 200 g sera edamskiego
- łyżeczka sproszkowanej papryki wg. uznania
- 1 banan pokrojony w kostkę
- 1 pomarańcza pokrojona w kostkę
- 1 ogórek gruntowy
- 1 papryka konserwowa
- wiśnie z kompotu lub nalewki wg. uznania
Jak przygotować koreczki serowe?
Żółty ser pokrój na 12 kostek. Obtocz je w papryce. Połóż na nie plasterki banana, pomarańczy, ogórka, papryki konserwowej oraz według uznania, wiśnie z nalewki lub kompotu. Nabij na niewielkie wykałaczki, mogą być drewniane.
Przepis na koreczki grzybowo-jajeczne
Co jest potrzebne do przygotowania koreczków grzybowo-jajecznych?
- 3 jajka
- 150 g marynowanych grzybów
- 1 bułka paryska
- masło wg. uznania
- pieprz do smaku
- natka pietruszki
Jak przygotować koreczki grzybowo-jajeczne?
Jajka ugotuj na twardo w rondelku GRANITEX. Nie powinny być w ogóle miękkie! Obierz je i posiekaj. Wymieszaj z grzybkami, dodając do masy odrobinę pieprzu. Bułkę przekrój i posmaruj masłem. Następnie pokrój ją na kwadratowe kawałki i układaj na tacce. Na każdej kanapeczce układaj masę jajeczno-grzybową oraz listek pietruszki. Możesz nabić je na wykałaczki.
Przepis na koreczki piernikowe
Co jest potrzebne do przygotowania koreczków piernikowych?
- ser żółty
- śliwki suszone
- 1 kieliszek dowolnego alkoholu
- piernik
Ilość składników jest zależna od przygotowywanych porcji!
Jak przygotować koreczki piernikowe?
Ser i piernik najpierw pokrój na niewielkie kostki. Dzień przed rozpoczęciem przygotować, śliwki namocz w filtrowanej wodzie. Gdy namiękną, usuń z nich pestki. Skrop je alkoholem do smaku (opcjonalne). Zacznij nabijać składniki na wykałaczkę: najpierw ser, potem śliwka, piernik. Gotowe!
Przepis na koreczki serowo-śliwkowe
Co jest potrzebne do przygotowania koreczków serowo-śliwkowych?
- 250 g żółtego sera
- 8-10 suszonych śliwek
- 100 g rodzynek
- 100 g migdałów
Jak przygotować koreczki serowo-śliwkowe?
Ser pokrój w równą kosteczkę za pomocą ostrego noża STYLE. Śliwki umyj, a następnie połóż na sitku bądź na szmatce nad gotującą się wodą. Zaczekaj, aż zmiękną. Pokrój je na połówki i nabijaj na wykałaczki ser i śliwki. Ułóż je na półmisku. Ozdób go rodzynkami oraz migdałami.
Jaki ser żółty wybrać do koreczków?
Do przygotowania koreczków sprawdzi się każdy ser żółty, który nie jest zbyt twardy i kruchy. Dobrze sprawdzą się popularne polskie sery, np. Gouda oraz Edamski. Takie sery jak Cheddar mają więcej smaku, jednak mogą się pokruszyć po nadzianiu na wykałaczkę.
Czy przygotowując koreczki, marynowane grzyby można zamienić na pieczarki?
Tak, marynowane grzyby możesz zamienić na zwykłe pieczarki, jeśli nie posiadasz do nich dostępu. Jednak może to negatywnie wpłynąć na smak grzybów. Pamiętaj, aby pieczarki wcześniej podsmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką, np. GRANITEX lub MONOLIT.
Jak ugotować jajko na twardo, oszczędzając energię?
Aby ugotować jajko na twardo i oszczędzić przy tym energię, włóż je do wody i zagotuj, a następnie wyłącz kuchenkę. Zostaw jajko pod przykryciem na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij jajko i pozostaw do ostygnięcia, bądź włóż pod zimną wodę, a następnie obierz je ze skorupki.