Foremka prostokątna 24 cm GRANITEX
Jajka czekoladowe na Wielkanoc to jeden z najbardziej klasycznych przysmaków. W okresie poprzedzającym święta bez problemu znajdziesz je w sklepach. Ale jakie będą lepsze: te kupione czy domowe? Czy masz odpowiednie akcesoria kuchenne do ich przygotowania? Dowiedz się, jakie wybrać.
Skąd wzięła się tradycja czekoladowych jaj na Wielkanoc?
Jajka od wieków były symbolem nowego życia, płodności i nadziei. To podstawowy składnik spożywczy, który jest składnikiem wielu dań, a także może być przygotowany jako główny element dania, np. jako szakszuka, którą przygotujesz, sięgając po patelnię.
Czekolada zaś do Europy trafiła w XVI-wieku i początkowo była przysmakiem wyłącznie dla arystokracji. Trudno dostępna, zaczęła mocniej rozprzestrzeniać się dopiero w XIX-wieku. U jego schyłku zaczęły pojawiać się masowo produkowane, czekoladowe figurki: jajka, zajączki i baranki. Te pierwsze rozpowszechniły się zwłaszcza jako element anglosaskiej tradycji, polegający na poszukiwaniu słodyczy przez dzieci.
Jakie jaja czekoladowe wybrać: domowe czy sklepowe?
To, jakie jaja czekoladowe na Wielkanoc wybrać, zależy od Twoich osobistych preferencji oraz umiejętności, jeśli chodzi o tworzenie słodkości z czekolady. Jest ona naprawdę wdzięcznym materiałem do pracy, pozwalającym na wiele kreatywności, jednakże wymaga pewnej wprawy. Domowe jajka czekoladowe, choć pyszne, mogą być więc dość czasochłonne i zdecydowanie droższe w produkcji, niż te kupne.
Z drugiej strony, tworząc domowe jajka możesz zadbać o ich odpowiedni skład, jakość czekolady i skład. Stworzysz unikatowe dzieła, które zostaną docenione przez Twoich bliskich. Możesz je też spersonalizować i stworzyć wraz z bliskimi. Jeśli więc masz na to czas i ochotę – warto spróbować je zrobić samodzielnie.
Co jest potrzebne do przygotowania jajek czekoladowych?
Do przygotowania czekoladowych jaj mogą przydać Ci się garnki, w których rozpuścisz czekoladę i np. przygotujesz masę do ich wypełnienia. Konieczne będą również odpowiednie formy, np. formy do pieczenia z silikonu lub specjalnie przygotowane foremki do tworzenia ozdób. Ich kształt musi pozwalać na stworzenie połowy jajka. Ponadto może przydać się również szpatułka, miseczki i inne podobne elementy.
Jak przygotować jaja czekoladowe w domu?
Aby przygotować jaja czekoladowe w domu, zaopatrz się w wysokiej jakości czekoladę, np. mleczną lub deserową. 2/3 czekolady rozpuść np. w mikrofalówce, używając miseczki lub niewielkiego naczynia żaroodpornego. Powinna osiągnąć temperaturę:
- gorzka: 45–50°C
- mleczna: 40–45°C
- biała: 38–42°C
Gdy to się stanie, dodaj do niej pozostałą czekoladę. Mieszaj ją, schładzając i doprowadzając do temperatur:
- gorzka: 31–32°C
- mleczna: 30–31°C
- biała: 28–29°C
To tak zwane temperowanie czekolady, które pozwoli Ci na uzyskanie odpowiednio gładkiej, błyszczącej powierzchni. Następnie przełóż czekoladę do foremek. Powinna ona rozłożyć się na brzegach, tworząc skorupkę. Odwracaj foremki do góry nogami, aby wylać nadmiar czekolady. Możesz stworzyć 2-3 warstwy, aby jajka nie były tak delikatne.
Po utwardzeniu czekolady możesz wyciągać „skorupki”, wypełniać je w dowolny sposób i łączyć dwie połówki ze sobą za pomocą roztopionej czekolady lub delikatnie topiąc brzegi jednej z połówek. Tak przygotowane jajka będą gotowe do użytku.
Jakie jajka czekoladowe ze sklepu wybrać na Wielkanoc?
Jeśli zdecydujesz się na kupne jajka czekoladowe, warto zwrócić szczególną uwagę na ich jakość. Zawsze sprawdzaj składy. Staraj się unikać słodyczy, które zawierają olej palmowy i zwracaj uwagę, aby wybierać te jajka, które mają niższą procentową zawartość cukru. Nie bez znaczenia jest też jakość samej czekolady. Im większy procentowy udział kakao posiada, tym będzie lepsza.
Znalezienie jajek wysokiej jakości może nie być ani tanie, ani szczególnie proste. Jednakże nadmiar słodyczy nie służy i obecnie coraz więcej osób decyduje się na świadomy wybór droższych, lecz wyższej jakości słodkości i ozdób, niż zakup bardzo dużych ilości produktów niskiej jakości. Taki wybór sprzyja zarówno Twojemu zdrowiu, jak i przyrodzie.