RETRO Kpl. talerzy obiadowych 18el./6os.
Burrata to wyjątkowy ser o kremowym smaku. W Polsce jest nieczęsto spożywana, a szkoda, bo to prawdziwa feeria smaku. Czas to zmienić! Sprawdź, jak podać burratę na stół i spraw, by Twoje spotkanie z bliskimi obfitowało w wyjątkowe doznania kulinarne.
Czym jest burrata?
Burrata to włoski ser, który składa się z dwóch podstawowych warstw. Wierzchnia to cienka, elastyczna skórka z mozzarelli. Wewnątrz zaś znajduje się aksamitna stracciatella, stworzona ze świeżej śmietanki i mozzarelli. Ma ona delikatny, maślany i słodkawy smak. Jest ona mniej słona, niż mozzarella.
Ser ten wywodzi się z rejonu Apulia. Powstała jako sposób na wykorzystanie resztek mozzarelli, a pierwsze opisy jej produkcji pochodzą z początku XX-wieku. Swoją popularność zyskała jednak dopiero w II połowie XX-wieku, ponieważ ma ona stosunkowo krótki czas przydatności do spożycia i wcześniej jej transport na większą skalę nie był możliwy.
Jak podać burratę na stół?
Burratę można podać na stół zarówno jako osobną przekąskę, dodatek do chleba, jak i składnik innych dań. Doskonale pasuje podana do pomidorów i oliwy z oliwek – możesz podać ją na półmisku, w którym pomieszasz jej plasterki z warzywami, a obok ustawisz pojemniczek z tłuszczem. Świetnie pasuje również do grillowanych warzyw, do pieczywa, także włoskiego, jak i również do… owoców! Idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi rodzajami, takimi jak figi, gruszki, winogrona czy maliny. Możesz skropić taki półmisek miodem.
Jak podać burratę na imprezie?
W trakcie imprezy warto podać burratę w formie niewielkich, drobnych przekąsek „na kęsa”. Doskonale sprawdzą się tutaj koreczki lub niewielkie kanapeczki, na których zostanie ułożony ten włoski ser. Innym dobrym pomysłem jest przygotowanie miski z pyszną sałatką, zawierającą też np. grzanki, pomidorki koktajlowe, czy ogórki. Możesz również potraktować ją jako dip i podać z np. krakersami lub twardym chlebem. Wówczas dobrze jest podać również dodatkowe sosy, np. pesto.
W trakcie imprez idealnie sprawdza się również pizza. Jeśli chcesz takową podać, możesz wykorzystać do przygotowania jej właśnie burratę, która zastąpi tradycyjną mozzarellę. Taka wersja pizzy na pewno pozytywnie zaskoczy Twoich gości!
Do podania burraty na imprezie możesz wykorzystać również szklanki, w których przygotujesz porcje sera z dodatkami dla każdego z gości.
Porcelana jest również w naszej ofercie. Sprawdź teraz!
Jak burrata jest podawana we Włoszech?
Burratę we Włoszech podaje się w sposób prosty, ale elegancki, podkreślający wyjątkowe cechy tego sera. Właściwie można ją spotkać podaną na wiele wcześniej już wymienionych sposobów: wraz z oliwą z oliwek i z pieczywem, z pomidorami, z wędlinami czy z rukolą. Czasem kładzie się ją również na pizzy już po jej upieczeniu. W ekskluzywnych restauracjach jest zaś podawana z dodatkiem aromatycznych trufli.
Z jakimi składnikami dobrze łączy się burrata?
Przez swój delikatny, kremowy smak burrata dobrze łączy się ze składnikami, które nie przytłoczą jej smaku, ale będą się z nim harmonizować lub też podkreślą go poprzez kontrast. Doskonale sprawdzają się:
- świeże pomidory;
- oliwa z oliwek;
- ocet balsamiczny;
- świeża bazylia, rukola lub oregano;
- grillowane warzywa różnego typu;
- brzoskwinie;
- figi;
- szynka prosciutto crudo;
- wędlina Bresaola;
- focaccia;
- orzechy włoskie;
- trufle;
- oliwa truflowa.
Te i wiele innych składników pozwolą Ci na stworzenie wyjątkowej kompozycji smakowej, która zachwyci Twoich bliskich!
Jakie napoje podać do burraty?
Do burraty warto podawać napoje o lekkim, orzeźwiającym smaku. Dobrze sprawdzi się woda z cytryną, herbata mrożona z miętą, czy sok warzywny. Do ich podania przydadzą Ci się wygodne karafki.
Jeśli z kolei chcesz postawić na trunki procentowe dobrym pomysłem może być podanie jej z białym winem wytrawnym, np. Pinot Grigio o lekko owocowym smaku. Pamiętaj, by podać je, używając kieliszki o odpowiednim kształcie. Ponadto, do burraty doskonale sprawdzą się koktajle, takie jak Spritz Aperol, a także lekkie piwa typu lager.
Jak długo burrata może znajdować się na stole?
Burrata to delikatny ser, który powinien być przechowywany w lodówce. Na stole nie powinna leżeć dłużej, niż przez 2 godziny. Dlatego zadbaj o to, aby podawać mniejsze porcje i najwyżej dokładać kolejne.
Jeśli chcesz zadbać o idealny smak burraty, warto podać ją na stół ok. 30 minut po wyjściu z lodówki, aby nabrała odpowiedniej konsystencji. Dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza, a Twoi bliscy poznają pełnię jej smaku.
Jakimi sztućcami jeść burratę?
Do spożywania burraty wystarczą najzwyklejsze sztućce. Nóż i widelec sprawdzą się doskonale. To pierwsze narzędzie pozwoli Ci na ukrojenie delikatnej skórki sera, a drugie na nabranie go. W mniej formalnych sytuacjach można użyć łyżki do nabierania kremowego wnętrza tego sera.
Jak widzisz, burrata to ser, który otworzy przed Tobą wiele możliwości kulinarnych. Doskonale sprawdzi się w kuchni na co dzień, jak i w trakcie szczególnych okazji. Warto go choć raz spróbować i samodzielnie przekonać się o jego wspaniałej konsystencji i smaku. Pamiętaj, tylko aby zawsze kupować ser najwyższej jakości!
W naszej ofercie znajduje się również zastawa szklana.