Ta popularna przekąska doskonale sprawdza się w trakcie różnego rodzaju przyjęć i spotkań ze znajomymi. Jak podać kabanosy na stół tak, aby dobrze się prezentowały? Sprawdź nasze pomysły i dowiedz się, jak stworzyć piękną zastawę!
Czym są kabanosy?
Kabanosy to cienkie, podłużne kiełbaski, które są dodatkowo duszone. To sprawia, że często bardziej intensywny smak. Podawane są zwykle na zimno, np. z dodatkiem pieczywa. Dzięki temu, że są suszone, posiadają zmniejszoną zawartość wody i wolniej się psują. Są więc doskonałą przekąską w trasę, do pracy, czy na przyjęcie albo spotkanie ze znajomymi. Czasem można je trzymać poza lodówką nawet do 24 godzin. Pamiętaj jednak, aby zachować zdrowy rozsądek.
Jak podać kabanosy na stół?
Do podania kabanosów możesz wykorzystać wysokie, cienkie szklanki o prostych ściankach. Wystarczy włożyć do nich kabanosy i postawić na stole. Dzięki temu Twoi bliscy będą mieli do nich łatwy dostęp, a Ty nie stracisz zbyt wiele czasu na ich układanie. Nie podawaj kabanosów, używając do tego kieliszków. Te do szampana mogą się sprawdzić, jeśli chodzi o sam ich kształt, jednak wysoka nóżka sprawia, że nie są zbyt stabilne.
Jak podać kabanosy na imprezie?
Kabanosy możesz podać na różne sposoby. Na przykład wykorzystaj wiklinowy koszyk oraz papier do pakowania kanapek albo inny rodzaj pergaminu. Delikatnie zawiń w niego kiełbaski i połóż je w koszyczku. Możesz też przygotować mniejsze porcje, przewiązując je naturalnym sznurkiem. Tak podane kabanosy doskonale sprawdzą się w trakcie imprez w stylu rustykalnym.
Na imprezie świetnie sprawdzą się również kabanosy podane na desce, wraz z innymi przekąskami. Pokrój je w mniejsze kawałki i ułóż je w towarzystwie serów, papryki czy innych warzyw. Możesz od razu nabić je na wykałaczki, tworząc koreczki.
Jak podać kabanosy na urodzinach?
W trakcie takiego przyjęcia, jak impreza urodzinowa warto podać kabanosy w szczególny sposób. Jeśli zależy Ci na przygotowaniu nieco większych przekąsek, owiń kiełbaski w plasterkach żółtego sera i zabezpiecz je za pomocą wykałaczki. Możesz również przygotować ciasto francuskie i zapiekać w nim kabanosy wraz z dodatkiem jakiegoś sosu, np. pomidorowego. Tak przygotowane, podawaj na ciepło lub zimno.
Jakie dipy podać do kabanosów?
Kabanosy są smaczne, ale dość suche, dlatego warto podać do nich dipy. Mogą być to różnorodne sosy od podstawowych takich jak majonez czy musztarda, po nieco bardziej skomplikowane w przygotowaniu, jak sos tysiąca wysp, czy sos serowy. Warto zadać o ich różnorodność, zwłaszcza jeśli chodzi o ich poziom ostrości. Pamiętaj, aby zawsze przynajmniej jeden z sosów był łagodny!
W trakcie przyjęcia dipy możesz podać, używając odpowiednich miseczek. Doskonale sprawdzi się w tym przypadku porcelana. Znajdź drobne naczynia, które sprawdzą się do podawania różnego rodzaju sosów.
Co pasuje do kabanosów?
Do kabanosów pasuje bardzo wiele różnorodnych dodatków. Przede wszystkim pamiętaj o serach, które są powszechnie lubiane i pozwalają na zasmakowanie wielu różnych smaków. Wykorzystaj te twarde, takie jak cheddar lub parmezan, których aromaty idealnie połączą się z polskimi kabanosami. Możesz użyć również sery pleśniowe, jak camembert lub wędzone, np. oscypek.
Z kabanosami idealnie łączy się również pieczywo. Stawiaj na to świeże, z chrupiącą skórką. Możesz je również zapiec z dodatkiem ziół i oliwy, a także podawać z masłem czosnkowym – takie połączenie smaków na pewno będzie pasować większości Twoich gości.
Nie zapominaj również o warzywach. Kiszone ogórki, papryka, pomidorki koktajlowe, czy oliwki to zawsze dobry wybór. Możesz wykorzystać również owoce, np. winogrona, melony i różnego rodzaju suszone owoce, zwłaszcza śliwki.
Jeśli chodzi o sosy, warto spróbować podać kabanosy z sosem BBQ lub z hummusem. Nie zapomnij też o takich dodatkach jak orzechy, lub pestki dyni.
Jakie napoje podać do kabanosów?
Kabanosy zwykle podaje się w trakcie mniej formalnych przyjęć. Dlatego też warto pod tym kątem dobrać napoje. Soki, lemoniady, słodkie napoje gazowane na pewno będą się dobrze łączyć z kabanosami. Jeśli jednak organizujesz wydarzenie dla dorosłych możesz podać do kabanosów również piwo, które się będzie doskonale komponowało się ze smakiem tych kiełbasek.
Do kabanosów możesz również podać wino, zwłaszcza jeśli Twoi bliscy to entuzjaści tego rodzaju napojów alkoholowych. Wówczas warto zaserwować np. Cabernet Sauvignon, Merlot czy Malbec. Pamiętaj o tym, aby do tego napoju dobrać odpowiednie kieliszki, ponieważ mają one bardzo duży wpływ na odbiór aromatów wina.
Jakie elementy zastawy podać do kabanosów?
Same kabanosy nie powinny być jedyną rzeczą, która znajdzie się na stole. Zadbaj o to, aby Twoi goście mogli też się napić. Szklana zastawa będzie w tym przypadku bardzo przydatna. Użyj karafki i szklanek, aby podać wodę oraz zimne napoje. Wyciągnij sztućce i talerze. Dzięki temu goście będą mogli przełożyć sobie kabanosy i jeśli mają taką ochotę, zjeść je za pomocą widelca i noża, a nie rąk. Warto również dopilnować, aby na stole znalazła się solniczka i pieprzniczka oraz serwetki, w które będą mogli wytrzeć ręce.