Zestaw sztućców 68 szt. FLAMES połysk
Zasady savoir-vivre są bardzo proste i choć mamy świadomość ich istnienia, nie wszystkie znamy. Właściwe zachowanie przy stole daje poczucie pewności siebie, a Ty możesz delektować się specjałami bez obaw, że popełnisz gafę.
Znajomość dobrych manier przydaje się zarówno na przyjęciach prywatnych, jak i służbowych. Ta wiedza pomoże Ci m.in. poprawnie ułożyć sztućce na stole oraz odpowiednio się nimi posługiwać.
Ułożenie sztućców
Rozstawienie sztućców nigdy nie jest przypadkowe i zależy od kolejności serwowanych dań. Niezależnie od tego, czy jesteś w restauracji, czy samodzielnie organizujesz przyjęcie we własnym domu, pamiętaj, że sztućce znajdujące się najdalej talerza, zawsze używane są jako pierwsze. Te przeznaczone do deseru znajdują się u góry talerza i korzysta się z nich na końcu.
Jak używać sztućców?
Jedzenie przy pomocy noża i widelca na co dzień nie sprawia nikomu problemów, jednak warto nauczyć się robić to poprawnie.
Łyżka
Poprawne jedzenie zupy polega na trzymaniu łyżki w prawej dłoni i zanurzaniu jej płytko w zupie. Ta metoda pozwala uniknąć uderzania łyżką w talerz, a jednocześnie charakterystycznego dzwonienia. Jeżeli zupa powoli kończy się, dopuszczalne jest odchylenie talerza w kierunku środka stołu.
Nóż i widelec
Jeśli chcesz jeść zgodnie z etykietą, nóż powinno się trzymać w prawej dłoni, a widelec w lewej odwrócony w kierunku talerza. Przy czym warto pamiętać, że nóż używany jest wyłącznie do krojenia, a podczas jedzenia należy stopniowo dzielić mięso na mniejsze kawałki (pokrojenie go od razu w całości jest nieeleganckie). Nie należy odkładać noża i przekładać widelca do prawej ręki, ani też opierać sztućców o talerze. Ich ześlizgnięcie się mogłoby spowodować zabrudzenia obrusa.
Zakończenie posiłku możesz zasygnalizować przez odpowiednie ułożenie sztućców na talerzu. Zwykle jest to na godzinie 04:20 (np. nóż i widelec leżą obok siebie, nóż zwrócony jest ostrzem w lewą stronę, a widelec zębami w górę). Jeśli masz przerwę i zamierzasz kontynuować jedzenie posiłku, sztućce połóż na kształt litery A (ostrze noża zwrócone jest wówczas w lewą stroną, a widelec zębami w dół).
Kilka prostych zasad pozwoli Ci zachować dobre maniery przy stole:
- użyte sztućce zawsze odkładaj na talerz;
- sztućce przeznaczone do deserów odłóż na talerz – pamiętaj o tym, aby nie zostawiać łyżeczki w filiżance, czy w pucharku do lodów;
- nakładając potrawy na talerz, używaj wyłącznie łyżki lub widelca, które są do tego przeznaczone;
- trzymając sztućce, unikaj gestykulacji;
- jeśli którykolwiek ze sztućców spadnie na podłogę, wymień go lub poproś o to kelnera.
Nieważne, gdzie jesteś (uczestniczysz w formalnym spotkaniu w eleganckiej restauracji, jesz śniadanie we własnym domu lub kolację z rodziną), warto zadbać o dobre maniery przy stole i poprawnie posługiwać się sztućcami – Twoje zachowanie świadczy o Twojej kulturze osobistej.