Szklany pojemnik hermetyczny na żywność Country 1,8L
Owoce liofilizowane i suszone warto zawsze mieć wśród swoich zapasów. Są doskonałym dodatkiem do wielu dań, nie tylko deserów. W jaki sposób je przechowywać, aby na dłużej zachowały świeżość?
Owoce liofilizowane i suszone – czym się różnią?
Choć efekt może wydawać się podobny, procesy suszenia i liofilizacji wyglądają nieco inaczej. Ten pierwszy usuwa z owoców ok. 70-80% wody, ten drugi zaś ok. 98%. Dzięki temu liofilizowane produkty można spożywać nawet przez kilkadziesiąt lat. Na dodatek proces ten pomaga zachować większą ilość składników odżywczych: nawet do 97%! Jednak sposób przechowywania i jednych, i drugich produktów nie powinien się znacznie od siebie różnić.
Jak przechowywać owoce suszone?
Owoce suszone należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, takim jak spiżarnia. Idealna temperatura wynosi 10-15°C. Unikaj trzymania ich w kuchennych szafkach blisko źródeł ciepła, takich jak piekarnik. Użyj szczelnych pojemników, aby chronić owoce przed wilgocią i insektami. Dzięki temu zachowają one świeżość i wartości odżywcze na dłużej.
Jak przechowywać owoce liofilizowane?
Owoce liofilizowane wymagają przechowywania w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, z idealną temperaturą około 10-15°C. Trzymaj owoce w szczelnych pojemnikach, aby zapobiec absorpcji wilgoci, co pomaga zachować ich chrupkość. Zadbaj też o odpowiednie miejce przechowywania. Najlepsze do tego będą spiżarnia lub dolne półki lodówki. Unikaj przechowywania ich w kuchennych szafkach blisko źródeł ciepła, aby zapewnić ich długą trwałość.
Jak i w czym przechowywać suszone jabłka?
Suszone jabłka najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach, aby chronić je przed wilgocią i powietrzem, co zapobiega ich pleśnieniu i utracie smaku. Idealne są słoiki z hermetycznymi pokrywkami lub worki próżniowe. Ważne jest także, aby trzymać je w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Unikaj plastikowych pojemników, które mogą przepuszczać powietrze. W odpowiednich warunkach suszone jabłka mogą być przechowywane przez kilka miesięcy, zachowując swoje walory smakowe i odżywcze.
Wyjmij produkty ze sklepowego opakowania
Bardzo często korzystając z takich owoców, zużywa się na raz niewielkie ilości, nie kończąc napoczętej paczki. Ważne jest to, aby następnie przesypać je do jakiegoś pojemnika, ponieważ otwarty woreczek nie jest dobrym miejscem na przechowywanie takich owoców. Może się wdać do niego wilgoć i będzie nieszczelny, a to może spowodować np. rozwój pleśni. Ponadto taka żywność może przyciągnąć mole spożywcze. Dlatego lepiej postawić na gotowe pojemniki, które wytrzymają wiele długich lat.
Postaw na pojemniki GERLACH – suszone owoce świeże na dłużej
W ofercie GERLACH znajdziesz wysokiej jakości pojemniki, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Znajdziesz je w linii COUNTRY czy AMBIENTE, a różne rozmiary sprawiają, że możesz dopasować je do ilości przechowywanych suszonych owoców. Doskonale sprawdzą się również pojemniki z linii SMART, w których możesz również zabrać lunch do szkoły, na uczelnię lub do pracy.
Wszystkie pojemniki GERLACH posiadają szklane wnętrza, które pozwalają na zobaczenie co oraz ile produktu znajduje się wewnątrz. Ponadto ich pokrywki posiadają uszczelki, dzięki czemu produkty można w szybki i sprawny sposób dokładnie zamykać.
Przygotuj pojemniki przed użyciem
Przed użyciem pojemników, dokładnie je wyczyść. Zwłaszcza jeśli wcześniej były używane do przechowywania innych produktów. Aby zminimalizować ryzyko zepsucia się owoców, wyparz je i dokładnie wysusz. Pamiętaj również o tym, by zawsze szczelnie zamykać pojemniki.
Przechowując produkty spożywcze w prawidłowy sposób, dbasz o własne zdrowie, a także nie marnujesz żywności. To prosty sposób na bardziej ekologiczne życie, dlatego warto jak najszybciej wdrożyć takie drobne zmiany w życie.