Mleko migdałowe posiada niezwykły smak. Nadaje się doskonale jako dodatek przy pieczeniu deserów, jako mleko do kawy, czy płatków śniadaniowych. Jest świetną alternatywą dla wegan jak i osób, które nie mogą spożywać nabiału z przyczyn zdrowotnych.
Mleko migdałowe to skarbnica wapnia, potasu, selenu, żelaza, witamin B, E oraz białka – zawiera go więcej, niż tradycyjne krowie mleko.
Co będziemy potrzebować?
- 1 szklanka blanszowanych migdałów
- 4 szklanki wody mineralnej
- 2,5 łyżki syropu z agawy
Jak przygotować mleko migdałowe?
Blanszowane migdały zalewamy 3 szklankami wody mineralnej i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień, miękkie migdały są gotowe do zblendowania.
Blendujemy migdały z wodą, w której się moczyły, oraz z syropem z agawy. Na sitku kładziemy kilka warstw gazy. Przelewamy mleko. Do mleka dolewamy 1 szklankę wody mineralnej, mieszamy. Mleko przechowujemy w szklanej butelce w lodówce.