Jak ubić białka tak, aby te zawsze wychodziły? To łatwiejsze, niż myślisz, jednak warto się do tego procesu wcześniej przygotować. Od czego zacząć i na co zwrócić szczególną uwagę? Sprawdź!
Jak ubić białka?
Najpierw upewnij się, że są w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek, uważając, aby nie dostały się do nich resztki żółtka. Przełóż białka do czystej, suchej miski (najlepiej metalowej lub szklanej). Zacznij ubijać mikserem na niskich obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Ubijaj, aż białka utworzą sztywne, lśniące szczyty, co trwa zazwyczaj 3-5 minut.
Ubite białka to podstawa nie tylko pieczenia ciast
Umiejętność ubijania białek to podstawowa czynność, którą powinien umieć wykonać nie tylko amator cukiernictwa. Choć najczęściej dodaje się tak przygotowaną część jajek do ciast, to można wykorzystać je na wiele sposobów, np. do stworzenia puszystych wytrawnych potraw, które będą wyjątkowe w trakcie spożywania. Dlatego warto wiedzieć, jak to robić.
Jakich jajek używać do ubijania białek?
Do ubijania jajek używaj wyłącznie świeżych jaj wysokiej jakości. Ważne jest to, aby zwrócić uwagę, skąd pochodziły. Wybieraj jajka, które są oznaczone numerem 1 lub 0, co oznacza produkty pochodzące od kur z wolnego wybiegu bądź ekologicznej farmy. Możesz używać również lokalnych, wiejskich, co do których jakości jesteś pewien. Dzięki temu będziesz żyć znacznie bardziej ekologicznie.
Jak powinna wyglądać masa do ubijania białek?
Masa do ubijania białek, jak sama jej nazwa wskazuje, musi składać się wyłącznie z białek. Nie powinna zawierać dodatkowej wody, fragmentów skorupki oraz żółtka. Mogą one sprawić, że piana nie wyjdzie tak sztywna, jak powinna. Tym, co możesz dodać do niej na początku ubijania, jest szczypta soli, która może faktycznie ułatwić cały proces.
Jak oddzielić żółtka od białek?
Żółtka od białek możesz oddzielić tradycyjnie, przygotowując dwie miseczki. Jajko rozbij i rozłam skorupkę na dwie części, a następnie przelewając je pomiędzy, stopniowo przekładaj białko do jednej z miseczek. Taki sposób może jednak być na początku dość trudny i wymaga wprawy, dlatego warto skorzystać z prostych porad. Na przykład, możesz wbić jajko do miseczki, uważając, by nie uszkodzić żółtek. Następnie za pomocą w miarę elastycznej butelki wessij żółtko do środka i przełóż je do innego pojemnika.
Jaką temperaturę powinny mieć jajka?
Gdy ubijasz bitą śmietanę, powinna być ona schłodzona. W innym przypadku krem może po prostu nie wyjść. Taka sama zasada nie dotyczy jednak jajek. Jeśli chcesz przyśpieszyć cały proces, koniecznie używaj takich, które mają temperaturę pokojową. Wyciągnij je wcześniej bądź zalej ciepłą wodą, aby ją podwyższyć, jeśli jajka znajdowały się w lodówce. Z zimnych jaj również wyjdzie puszysta piana, jednak sam proces zajmie więcej czasu.
Czy białka jajek można przebić?
Nie! O ile tworząc bitą śmietanę należy uważać, by nie powstało masło, a co za tym idzie, by masa się nie zważyła, o tyle białek jaj praktycznie nie da się przebić. Możesz ubijać je przez długi czas i masie nic nie powinno się stać.
Kiedy dodawać do białek jaj kolejne składniki?
Kolejne składniki należy dodawać do białek jaj, gdy masa jest już zupełnie lub niemal zupełnie sztywna. Tylko wtedy zachowasz idealne napowietrzenie, które jest potrzebne do stworzenia bazy pod ciasto bądź pysznej i puszystej bezy.
Jak dodawać składniki do ubitych białek?
Wszystkie składniki, które chcesz dodać do ubitych białek, należy dodawać stopniowo, aby nie pozbawić ich napowietrzenia. Takie produkty jak cukier czy jajka można dodawać w trakcie miksowania masy. Zmienią one jej konsystencje. Cukier sprawi, że masa będzie się błyszczeć i będzie odrobinę mniej stabilna (zależnie od ilości). Z kolei przy żółtkach jaj ubite białka zmienią kolor i staną się mniej puszyste.
Takie produkty, jak różnego rodzaju mąki czy dodatki do ciasta, jak orzechy, należy również dodawać stopniowo, a następnie mieszać całość za pomocą szpatułki. Warto być przy tym delikatnym i robić to tylko do połączenia się wszystkich składników.
Kiedy należy ubić białka jajek?
Białka jajek należy ubić bezpośrednio przed ich wykorzystaniem, np. do stworzenia ciasta lub bezy. Pozostawione na dłużej mogą opaść bądź po prostu wrócić do swojej poprzedniej konsystencji.
Jak ubić białka? Proste porady krok po kroku
Korzystając z tych prostych rad, bez wątpienia idealnie ubijesz każde białka. To bardzo ważna umiejętność dla każdego, kto korzysta z kuchni. Pamiętaj, że jeśli planujesz wypiec z nich bezę warto zaopatrzyć się w odpowiednie formy. Na przykład dzięki formie do muffinów SMART stworzysz bez wysiłku niewielkie beziki w ciekawym kształcie. Smacznego!