CELESTIA kpl. talerzy obiadowych 18el./6os.
Czy wiesz, jakie potrawy podać na stół wigilijny w 2024 roku? Poznaj nasze propozycje i przygotuj się do świąt zawczasu. Na co warto zwrócić uwagę, jakie dania pominąć, a jakie koniecznie powinny znaleźć się na stole? Przypomnij sobie wigilijne tradycje i stwórz wyjątkowo wyglądający stół!
O jakich tradycjach wigilijnych warto pamiętać?
Nim zaczniesz przygotowywać potrawy, warto przypomnieć sobie tradycje wigilijne, tak aby wybrać te, które chcesz kontynuować w swoim domu. Ważne jest to, że w ten dzień nie podaje się na stół mięsa. Ponadto warto wziąć pod uwagę takie tradycje, jak:
- 12 potraw na stole;
- dzielenie się opłatkiem;
- oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę;
- zachowanie nieparzystej liczby gości;
- puste miejsce przy stole z pełną zastawą;
- karp jako jedno z dań;
- kompot z suszu podawany do picia (użyj np. karafki);
- mak w przynajmniej jednej z potraw;
- słodkie wypieki podane na sam koniec uczty.
Pamiętaj, że nie musisz kontynuować wszystkich tradycji i możesz np. wybrać tylko te, które są dla Ciebie nostalgiczne.
Jakie potrawy wigilijne na stół w 2024?
Wśród potraw wigilijnych, które mogą pojawić się na stole w 2024 można wymienić te tradycyjne, jak np. pierogi, rybę po grecku, kutię, czy śledzie w śmietanie. Możesz również postawić na nieco nowocześniejsze przepisy, np. podać risotto z grzybami, czy pierogi z soczewicą. Warto też zadbać o potrzeby osób na specjalnych dietach. Dla wegan możesz podać wegański barszcz czerwony, czy pierogi z kapustą i grzybami, a jeśli w rodzinie masz osoby z nietolerancją glutenu użyj zamienników mąki. Możesz im podać również np. kapustę z grochem, czy sałatkę jarzynową.
Jakie tradycyjne dania podać na wigilijnym stole?
W trakcie wigilii możesz podać takie tradycyjne dania, jak:
- barszcz czerwony z uszkami – przygotowywany na zakwasie, z delikatnymi uszkami wypełnionymi grzybami;
- zupa grzybowa – dobra alternatywa dla barszczu, jeśli Twoja rodzina go nie lubi;
- karp wigilijny – może być podawany smażony, pieczony lub w galarecie;
- pierogi z kapustą i z grzybami – to tylko jedna z dostępnych opcji;
- ryba po grecku – danie, które nie ma zbyt wiele wspólnego z Grecją, ale bez wątpienia doskonale smakuje;
- kutia – deser z pszenicy, maku, miodu i bakalii, popularny na Kresach;
- makowiec – tradycyjny świąteczny deser, przygotowywany z drożdży i z maku z bakaliami;
- piernik lub pierniczki – aromatyczne, świąteczne ciastka o korzenno-miodowym smaku.
Do podania takich dań na pewno przyda Ci się piękna porcelana, na której zaprezentujesz przygotowane dla rodziny posiłki!
Jakie nowoczesne wigilijne dania podać na stół?
Jeśli nie chcesz tak bardzo trzymać się tradycji, możesz zaprezentować na stole inne wigilijne dania, które odświeżą trochę świąteczne potrawy. Dobrym pomysłem będzie na przykład:
- tarta z łososiem i szpinakiem – smaczna, pełna smaku i aromatu;
- sałatka z cykorią i granatem – świeża, doskonale przełamie ciężkie smaki na świątecznym stole;
- łosoś pieczony w cytrusach i ziołach – również doda na stole poczucia świeżości;
- filet z ryby w sosie szafranowym – jeśli zależy Ci na wyjątkowych aromatach;
Jakie wegańskie dania można podać w wigilię 2024?
W wigilię nie podaje się mięsa, jednak jeśli posiadasz w rodzinie osoby na diecie bez produktów odzwierzęcych, przygotowanie dań może być nieco utrudnione. Sprawdź przepisy na:
- kapustę z grochem – to proste i sycące danie, które smakuje naprawdę wielu osobom;
- tofu po grecku – świetnie się sprawdzi zamiast ryby;
- wegański makowiec – zamień mleko i masło na ich wegańskie odpowiedniki;
- pasztet z soczewicy – świetna alternatywa dla mięsnej wersji;
- krokiety z kapustą i grzybami – można je łatwo zrobić w wersji wegańskiej;
- pieczone warzywa korzeniowe z syropem klonowym – to nowoczesne danie na pewno zasmakuje wielu osobom;
- tofu w panierce z alg – algi nadadzą mu rybny smak oraz odpowiednią konsystencję.
Co podać do picia w wigilię 2024?
Do picia w trakcie wigilii tradycyjnie podaje się napoje bezalkoholowe, takie jak wspomniany już wcześniej kompot z suszu, podawany w szklankach. Można również podać herbatkę owocową lub ziołową, sok z jabłek i z żurawiną, czy kawę zbożową. Jeśli chodzi o napoje z alkoholem możesz podać np. grzaniec, białe wino półwytrawne lub wytrawne, likier ziołowy lub korzenny, albo różnego rodzaju koktajle. Pamiętaj, aby podawać je, używając kieliszków dopasowanych do danego typu trunku.
Jakie naczynia przydadzą Ci się do przygotowania wieczerzy wigilijnej?
Do przygotowania wigilijnej wieczerzy warto zaopatrzyć się w większe naczynia, które pozwolą Ci na przygotowanie posiłków dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się do tego duża brytfanna, np. wykonana z żeliwa. Warto również mieć w domu przynajmniej jeden garnek o pojemności 7 lub 10 l, a także jedną lub dwie patelnie o średnicy ok. 28 cm. Oczywiście jeśli nie przygotowujesz większego rodzinnego spotkania może okazać się, że naczynia, które używasz na co dzień i masz już w kuchni będą wystarczające do zorganizowania wydarzenia.
Jak stworzyć piękną zastawę stołową na wigilię?
Aby stworzyć piękną zastawę stołową na wigilię, nie zapomnij o tym, aby stworzyć elegancki komplet, który wyłożysz na stół. W jego skład powinny wchodzić eleganckie talerze, pasujące do nich sztućce, a także szklana zastawa, wśród niej zaś szklanki, karafki, kieliszki i inne naczynia. Nie zapomnij o tym, by zawczasu zaopatrzyć się w półmiski, salaterki, imbryki oraz dodatkowe produkty, które ułatwią Ci serwowanie dań do świątecznego stołu.
Ile jedzenia przygotować na osobę w wigilię?
W trakcie wigilijnego spotkania należy zadbać o to, aby każdy z gości mógł się najeść, ale jednocześnie, aby resztki z posiłku nie były zbyt duże i abyście mogli zjeść je w ciągu kolejnych 2-3 dni. Warto przeliczyć ile konkretnego dania będzie przypadać na jedną osobę. Oto przykładowe ilości dla poszczególnych dań:
- zupa – 250 ml/osoba;
- pierogi – 5-6 pierogów/osoba;
- dowolna ryba – 150-200 g/osoba;
- kapusta z grzybami i grochem – 150 g/osoba;
- krokiety – 1-2/osoba;
- kompot – 200 ml/osoba;
- kutia – 150 g/osoba.
Pamiętaj, że jeśli dań jest dużo to możesz założyć mniejsze porcje. Warto też wziąć pod uwagę preferencje Twoich bliskich. Jeśli np. wiesz, że jesteście fanami pierogów, przygotuj ich więcej, a mniej lubiany kompot czy barszcz ogranicz do minimum.
Sprawdź koniecznie nasze sztućce, które doskonale sprawdzą się nie tylko na święta!