Carpaccio z ośmiornicy jest ciekawą przystawką. Możesz ją przygotować na specjalną okazję lub też – po prostu na co dzień (także na kolacje), jeśli lubisz owoce morza. Do jego przygotowania przyda Ci się duży garnek. Sprawdź przepis stworzony we współpracy z Pracownią Smaku!
Co jest potrzebne na carpaccio z ośmiornicy?
- 1 ośmiornica (może być mrożona)
- 2 świeże papryczki chili lub suszone
- 1 główka czosnku, przekrojona na pół
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
- 1 opalona nad gazem cebula
- odrobina białego wina
Dodatki:
- fenkuły
- skórka z cytryny
- sok z limonki lub grejpfruta
- limonka lub grejpfrut
- natka kolendry
Jak przygotować carpaccio z ośmiornicy?
Ośmiornicę wypatrosz i oczyść, a następnie bardzo dokładnie umyj ją pod zimną, bieżącą wodą. Wyjmij duży garnek i zagotuj w nim wodę. Zacznij hartowanie ośmiornicy, wkładając ją i wyciągając z garnka ok. 2-3 razy.
Przekrój główki czosnku na pół, pokrój cebulę i przygotuj przyprawę oraz cytrynę. Następnie dodaj je razem z ośmiornicą do garnka i gotuj. Czas zależy od wielkości głowonoga. Zwykle warto po 20-30 minutach sprawdzić za pomocą widelca, czy mięso jest odpowiednio miękkie. Jeśli widelec łatwo się w nie wbija, wyłącz grzanie i zaczekaj, aż ośmiornica całkowicie wystygnie.
Obetnij głowę ośmiornicy, pokrój jej ramiona na kilka kawałków i włóż do uciętej od góry plastikowej butelki z dziurkami w dnie. Dociśnij ją, zawijając w folię jaj cukierka i włóż na całą noc do zamrażalki.
Kolejnego dnia plasterki fenkuła zamarynuj w soli, zeście i soku z limonki lub grejpfruta. Dodaj też posiekaną natkę kolendry. Ośmiornicę odwiń z folii, wyjmij z butelki i krój w cienkie plasterki (najlepiej na krajalnicy). Układaj ją na płaskim talerzu, na środku nakładając „sałatkę” z fenkuła oraz kilka kawałków limonki lub grejpfruta. Sok z fenkuła wymieszaj z oliwą i polej nim sałatkę.
Możesz udekorować danie czerwonym pieprzem i solą w płatkach, czy kwiatami jadalnymi. Smacznego!
Jak odpowiednio rozmrozić ośmiornicę?
W przypadku ośmiornicy kluczowe jest to, aby pozwolić jej stopniowo się rozmrozić. Wówczas mięso kruszeje, dzięki czemu nie będzie ona gumowata w konsystencji. Możesz na przykład przełożyć ją do lodówki – tam stopniowo będzie nabierać odpowiedniej temperatury bez ryzyka namnażania się niechcianych bakterii.
Dlaczego ośmiornicy się nie soli w trakcie gotowania?
Ośmiornica to zwierzę słonowodne. Dlatego ma w sobie wiele soli i naturalnych soków. Dlatego też do jej gotowania nie dodaje się dodatkowej soli. Oczywiście, możesz w trakcie ją dodać, jeśli czujesz potrzebę, jednak w większości przypadków – nie jest to konieczne.
Jak smakują fenkuły?
Fenkuł to inna nazwa na koper włoski. Ma on dość charakterystyczny smak, który co prawda nie odpowiada każdemu, ale dla niektórych jest to warzywo wręcz uzależniające. Jest on anyżowy, lekko słodkawy, jednocześnie świeży i orzeźwiający. Może kojarzyć się z ziołami. Po ugotowaniu warzywa staje się bardziej maślany. Doskonale komponuje się z cytrusami, owocami morza, pomidorami i oliwą z oliwek.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach