Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Wegańska fasolka po bretońsku, przygotowywana z dynią i tofu to naprawdę ciekawa propozycja na jesienny obiad bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Przygotujesz ją w wygodnym garnku średniej wielkości. Poznaj przepis stworzony we współpracy z Tomkiem Mędrkiem!
Co jest potrzebne na wegańską fasolkę po bretońsku?
- 400-500 g ugotowanej fasoli (ok. 2 puszki po 400 g)
- 600-700 g krojonych pomidorów z puszki lub przesmażonych, świeżych pomidorów
- 400 g twardego wędzonego tofu
- 500-600 g dyni Hokkaido
- 1 spora cebula (200-300 g)
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 6 kulek ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 1,5-2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- natka pietruszki do podania
Podane składniki wystarczą na 8-10 porcji.
Jak przygotować wegańską fasolkę po bretońsku?
Wykonanie dania zajmie Ci ok. 15-20 minut pracy i ok. 1,5-2 godziny gotowania.
Tofu pokrój w średnią kostkę. Dodaj olej na patelnie, rozgrzej ją, a następnie przełóż na nią tofu. Smaż je, aż złapie kolor i odparuje z niego woda.
Ząbki czosnku rozgnieć płaską stroną noża. Dynię pokrój, oczyść z gwiazd nasiennych i jeśli jest to konieczne – obierz. Cebulę obierz z wierzchnich warstw i pokrój w małą kostkę.
Oliwę wlej na dno dużego garnka (powinien mieć min. 3 litry) i rozgrzej ją na średniej mocy kuchenki. Smaż na niej liście i ziele angielskie przez ok. 2 minuty, a następnie dodaj dynię. Po 5-10 minutach, gdy warzywo zmięknie, dodaj czosnek. Ciągle mieszaj przez 1-2 minuty, aby uwolnił się jej aromat. Dodaj cebulę i smaż ją przez 5-10 minut do zmięknięcia. Możesz też lekko posolić danie i podlać je niewielką ilością wody.
Zalej całość pomidorami. Dodaj fasolę (z zalewą lub z wodą) i podsmażone tofu (odłóż ok. 50 g do podania). Jeśli na tym etapie fasolka jest gęsta jak sos – dodaj do niej 300-500 ml wody, by jej konsystencja przypominała średnio zawiesistą zupę.
Zagotuj całość, dodaj majeranek i zmniejsz moc kuchenki. Fasolka powinna się redukować. Zostaw ją pod uchyloną pokrywką na godzinę i mieszaj co ok. 15 minut.
Po godzinie dodaj do fasolki sól i pieprz. Sprawdź, czy należy ją mocniej doprawić i redukuj przez kolejne 30 minut. Po tym czasie danie jest gotowe.
Podawaj fasolkę ze świeżym pieczywem, posyp ją natką pietruszki oraz skrawkami tofu. Smacznego!
Skąd wywodzi się fasolka po bretońsku?
Chociaż nazwa może sugerowań francuskie pochodzenie, fasolka po bretońsku to tak naprawdę typowo polskie danie. Zostało jednak stworzone na wzór typowo francuskich przepisów, wykorzystujących fasolę oraz sos pomidorowy. Zdobyło popularność w XIX wieku, razem ze wzrostem dostępności konserwowanych warzyw. Wykonywało się ją jako sycące danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu dla całej rodziny.
Czym różni się wegańska fasolka po bretońsku od klasycznej?
Wegańska fasolka różni się przede wszystkim tym, że składniki pochodzenia zwierzęcego są zastępowanymi tymi, które mają pochodzenie roślinne. Dlatego boczek, czy kiełbasę zastępuje się tofu, używa się oliwy z oliwek i dodaje większą ilość różnego rodzaju warzyw.
Czy tofu jest zdrowe?
Tofu powstaje z ziaren soi i zawiera duże ilości białka roślinnego. Dostarcza także wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Ponadto ma dość niską zawartość tłuszczów nasyconych. To wszystko sprawia, że jak najbardziej może być dobrym składnikiem w zrównoważonej diecie, nie tylko wyłącznie roślinnej.
Autor przepisu:
Tomek Mędrek
Bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomek.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.
