Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Czy wiesz, jakie są odmiany ziemniaków? Istnieje ich naprawdę wiele, a każda ma nieco inne właściwości, przez co nadają się do różnych zadań. Poznaj je i dowiedz się, jaki typ ziemniaków sprawdzi się najlepiej do dania, które chcesz przygotowywać.
Ziemniaki – wszechstronne i sycące warzywa
Gdy ziemniaki pojawiły się w kuchni europejskiej, szybko zaczęły ją podbijać. Nic dziwnego. To warzywa niezwykle wszechstronne, sycące i przy okazji stosunkowo łatwe w uprawie. Są doskonałym źródłem węglowodanów, same w sobie są niskokaloryczne i lekkostrawne (oczywiście po ugotowaniu), a ponadto zawierają witaminy i minerały, które są potrzebne do sprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Z ziemniaków można przygotować m.in. różnorodne zapiekanki, czy frytki. Nadają się do smażenia, pieczenia, gotowania. Dobrze łączą się zarówno z zupami, jak i daniami o „stałej” konsystencji. Dają naprawdę ogrom kulinarnych możliwości i warto z nich korzystać.
Pamiętaj – wybór ziemniaków wpłynie na smak Twojego dania!
Wybór składników jest niezwykle ważny w przypadku przygotowywania dań. To one są w końcu jego bazą – jeśli nie będą odpowiednio dobrane, nie uzyskasz oczekiwanego efektu. Dlatego tak ważne jest to, aby wybierać je z rozmysłem. Wiele osób zapomina zaś o tym, że odmiana botaniczna ziemniaków naprawdę ma wpływ zarówno na smak, jak i konsystencję dania. Warto więc mieć świadomość tego, jaki typ produktów znajduje się w Twojej kuchni.
Poza odmianą ziemniaków, ważne są również techniki gotowania. W odpowiednim przygotowaniu dań pomogą Ci odpowiednie narzędzia, np. ostre noże, wygodne patelnie, czy garnki.
Jakie są odmiany ziemniaków?
Ziemniaki dzieli się przede wszystkim na odmiany kulinarne: na typ sałatkowy (A), uniwersalny (AB lub B) oraz mączysty (C). Ponadto można je dzielić również przez wzgląd na inne cechy, np. ze względu na czas wegetacji, kolor skóry i miąższu, czy region pochodzenia. Nie są one jednak aż tak istotne w kuchni, chyba że np. zależy Ci na konkretnym odcieniu dania.
Odmiany ziemniaków w typie kulinarnym A
Typ kulinarny A, czyli sałatkowy, to ziemniaki o małej zawartości skrobi. Dzięki temu nie rozpadają się po ugotowaniu i doskonale nadają się do używania w sałatkach, do gotowania w mundurkach, czy też do zapiekanek. Oto odmiany ziemniaków, które zaliczają się do typu A:
- Ditta,
- Vineta,
- Denar,
- Satina,
- Finka,
- Bellarosa,
- Salad Blue,
- Annabelle.
Odmiany ziemniaków w typie kulinarnym AB/B
Typ kulinarny AB/B, czyli uniwersalny, zawiera wyśrodkowaną ilość skrobi. Dzięki temu dobrze nadają się na standardowe, domowe zapasy. Idealnie nadają się do zup, sałatek, frytek, placków ziemniaczanych i innych dań. Jeśli po prostu chcesz mieć jakieś ziemniaki w domu i nie wiesz, co dokładnie z nich przygotujesz, kupując, postaw właśnie na jakąś z tych odmian. W tej grupie można znaleźć takie ziemniaki jak:
- Irga,
- Jelly,
- Lord,
- Satina,
- Tajfun,
- Irys,
- Gloria,
- Vineta,
- Catania,
- Laura.
Odmiany ziemniaków w typie kulinarnym C
Odmiany ziemniaków w typie kulinarnym C, czyli mączyste, zawierają stosunkowo wysoką zawartość skrobi. Dlatego też po ugotowaniu mogą się rozpadać, a po zgnieceniu ich konsystencja przypomina trochę „gumę”. Idealnie nadają się np. do przygotowania klusek, puree, czy frytek. Jakie odmiany klasyfikuje się do tego typu?:
- Bryza,
- Ibis,
- Gustaw,
- Agria,
- Owacja,
- Tajfun,
- Zuzanna,
- Arkadia,
- Bila,
- Etola.
Podział ziemniaków ze względu na czas wegetacji
Różne odmiany ziemniaków mają różny czas wzrostu. Jeśli nie posiadasz własnej uprawy nie jest to jednak coś, co będzie Cię szczególnie interesować. Jeśli jednak zależy Ci np. na obsadzeniu jakiejś części swojej działki właśnie tą rośliną, warto postawić na 2-3 odmiany, aby przeprowadzać zbiór w różnym czasie (zakładając, że masz na to wystarczająco miejsca). I tak na przykład w czerwcu i w lipcu można zbierać odmiany wczesne, takie jak Denar i Riviera. Średniowczesne, czyli zbierane w lipcu i w sierpniu to takie odmiany jak Jelly czy Irga. Odmiany późne, zbierane od września do października to Bryza, Laura czy Ursus.
Odmiany ziemniaków ze względu na kolor skórki i miąższu
Istnieje wiele różnych odmian kolorystycznych ziemniaków. Ich odcień możesz dobrać, jeśli danie, które przygotowujesz, ma wyglądać w jakiś konkretny sposób. I tak na przykład, jasną skórkę i wnętrze mają odmiany Irga czy Denar. Nieco ciemniejszy miąższ ma Satina i Laura. Czerwoną skórkę mają z kolei Rosara i Norika.
Istnieją też odmiany niebieskie oraz fioletowe, doskonałe, kiedy chcesz wywołać na gościach lub domownikach tak zwany efekt wow. I tak ziemniaki truflowe Vitelotte mają ciemną skórkę i fioletowe wnętrze. Blue Congo mają nieco jaśniejszą skórkę, a Purple Majesty są nieco mniej wyraziste. Ziemniaki Salad Blue są idealne do sałatek (wbrew nazwie: są bardziej fioletowe), a Highland Burgundy charakteryzują się czerwonoróżowym odcieniem wnętrza.
Jakie są tradycyjne przepisy na dania z ziemniakami?
W Polsce istnieje wiele tradycyjnych dań z ziemniakami w roli głównej. Na ich bazie można przygotować np. pyszne pyry z gzikiem, czyli podawane z twarogiem i śmietaną. Na bazie skrobi przygotowuje się takie ciasta, jak babka ziemniaczana. Istnieje również wiele typów klusek, które robi się na ich bazie, np. kluski śląskie, lewniwe, kartacze, czy kopytka. Nie można zapomnieć też o pysznych plackach ziemniaczanych (spróbuj dodać do nich też marchewkę!), czy o farszu do pierogów ruskich.
Poza Polską również nie brakuje ciekawych, tradycyjnych przepisów na dania z ziemniakami. We Francj przygotowuje się gratin dauphinois, czyli zapiekankę na bazie cienko pokrojonych ziemniaków. Hiszpanie często przygotowują tortilla de patatas, omlet z ziemniaków i jajek, a w Irlandii przygotowuje się colcannon, puree z dodatkiem jarmużu. W Indiach podaje się Aloo Gobi, curry ziemniaczane z kalafiorem, a Kanada słynie z poutine, czyli frytek z sosem pieczeniowym i posypanych cheddarem.
Jak więc widzisz, dania z ziemniaków mogą być naprawdę różnorodne!
Jak przechowywać ziemniaki, by na dłużej pozostały świeże?
Ziemniaki są tym rodzajem warzyw, który można przechowywać stosunkowo długo bez utraty ich jakości. Często bez obaw mogą leżeć przez ok. 3-4 miesiące, dlatego też możesz swobodnie zrobić większe zapasy.
Ważne jest jednak, aby znaleźć dla niego odpowiednie miejsce do przechowywania. Przede wszystkim trzymaj je w miejscu suchym, ciemnym i chłodnym (5–10°C). Nie trzymaj ich w lodówce: warunki tam panujące sprawi, że skrobia zamieni się w cukry, a warzywa stracą swój smak. Jeśli zauważysz, że zaczynają kiełkować, zużyj je jak najszybciej.