Wegańskie rolady z fioletowymi kluskami to przepis Tomka Mędrka na smaczny obiad pełen koloru i zdrowych składników. Przygotowanie go zajmie Ci ok. 2-2,5 godziny, jednak jest zdecydowanie warte poświęconego mu czasu. Wcześniej zaopatrz się w wygodną patelnię oraz garnek z grubym dnem.
Co jest potrzebne na wegańskie rolady z fioletowymi kluskami?
Rolady
- 6 kotletów sojowych typu big steak
- 750 ml bulionu warzywnego
- 20 g przyprawy do wołowiny
- 2 łyżki papryki słodkiej
- musztarda delikatesowa wg. uznania
- 100 g wędzonego tofu
- 2 ogórki kiszone
- 1 średnia cebula (około 150-200 g)
- mąka pszenna uniwersalna
- olej do smażenia (4-5 łyżek, podzielone na dwie patelnie)
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 800 ml wegańskiego sosu pieczeniowego
Podane składniki wystarczą na 6 rolad.
Niemodro kapusta
- 1/2 główki kapusty (maksymalnie 750 g)
- 1 mniejsza cebula (100-150 g)
- 2-3 łyżki wegańskiego masła
- 1/2 szklanki wody (150 ml powiedzmy)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 średnie jabłko
- 1/2 łyżki soli (najpierw warto spróbować mniej, ewentualnie dosolić)
- 1/2 łyżki cukru
- dużo świeżo mielonego pieprzu
- 100 g przesmażonego na oleju tofu wędzonego pokrojonego w drobną kostkę (opcjonalnie)
Fioletowe kluski śląskie
- 1 kg fioletowych ziemniaków (truflowych)
- skrobia/mąka ziemniaczana proporcjonalnie
- woda, sól do gotowania
Podane składniki wystarczą na 20-30 klusek.
Jak zrobić wegańskie rolady z fioletowymi kluskami?
Wykonanie rolad zajmie Ci około 1,5-2 godziny. Kluski zrobisz w 30 minut, podobnie jak kapustę. Możesz przygotowywać składniki równolegle, aby szybko przygotować wegański obiad dla całej rodziny.
Jak przygotować wegańskie rolady?
Przypraw do wołowiny wymieszaj z ciepłym bulionem. W tak powstałej mieszance namaczaj kotlety sojowe, aby nabrały soczystości i elastyczności. Możesz je zagotować, aby wchłonęły cały bulion. Zajmie to ok. 15-20 minut.
Pokrój tofu i ogórka w słupki, cebulę zaś w drobne piórka. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej tofu. Powinno uzyskać złoty kolor. Na osobnej patelni zarumień cebulkę. Możesz ją delikatnie posolić.
Kotlet sojowy posyp dużą ilością pieprzu oraz większą szczyptą słodkiej papryki. Smaruj go cienką warstwą musztardy. Układaj na niej wzdłuż: ogórek, tofu oraz cebulkę. Zawijaj roladę od węższego boku w rulon i spinaj wykałaczką lub zawiązuj nicią wędliniarską. Tak przygotowane, obtocz w bułce tartej.
Rozgrzej patelnie i smaż na niej rolady, aż uzyskają złoty kolor. Układaj je w szerokim garnku, zalewaj sosem i duś na niewielkiej mocy kuchenki przez 30-40 minut pod przykryciem.
Jak zrobić fioletowe kluski śląskie?
Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości. Przeciśnij je przez praskę lub rozgnieć dokładnie. Wystudź je. Masę ziemniaczaną rozłóż w misie z płaskim dnem lub na duży talerz, a następie wyrównaj je. Podziel masę na cztery równe części. Jedną część wyciągnij i uzupełnij skrobią – do tego samego poziomu. Włóż ponownie wyciągniętą część ziemniaków i formuj ciasto do uzyskania gładkiej masy.
W garnku zagotuj wodę. Posól ją. Z masy ziemniaczanej odrywaj kawałki ciasta i formuj w dłoniach kulki. Spłaszczaj je delikatnie, małym palcem robiąc wgłębienie w środku. Kontynuuj do wykończenia ciasta. Gdy będą już gotowe, zmniejsz ogień tak, by utrzymać jej temperaturę i aby nie wrzała. Wrzucaj przygotowane kluski. Nie może być ich zbyt dużo na raz: nie powinny się dotykać! Gotuj je aż do wypłynięcia.
Jak zrobić niemodro kapustę?
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Z kapusty wykrawaj głąb i szatkuj na drobne kawałeczki. W dużym garnku z grubszym dnem roztop wegańskie masło i zeszklij na nim cebulę. Możesz ją lekko posolić. Uważaj, by danie się nie przypaliło. Dodaj do niej kapustę. Wymieszaj przez 2-3 minuty, duś pod przykryciem i znów wymieszaj. Dodaj wodę, duś przez kolejne 5-10 minut aż kapusta lekko zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu, aby danie się nie przypaliło. Dodaj sok z cytryny, sól, cukier, pieprz oraz podsmażone tofu. Mieszaj jeszcze przez chwilę, sprawdź smak i ewentualnie dopraw. Duś przez kolejne 3-5 minut.
Danie jest gotowe. Wyłóż na talerz roladę z sosem, kluski oraz kapustę. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Dlaczego warto używać wędzonego tofu jako zamiennika mięsa?
Wędzenie nadaje tofu intensywny, mięsny smak. Dlatego też jest to dość dobry zamiennik mięsa. Można je w łatwy sposób smażyć i grillować, a ponadto jak na produkt pochodzenia roślinnego ma stosunkowo wysoką zawartość białka. Jest to uniwersalny składnik, który może zastąpić np. kiełbasę dodawaną do rolady czy skwarki boczku dodawane do kapusty. Uznaje się je za zdrową alternatywę dla mięs, ponieważ zawiera stosunkowo mało tłuszczu.
Skąd wziąć fioletowe ziemniaki?
Fioletowe ziemniaki nie są zbyt popularne, ale można je czasem spotkać w większych sklepach, czy w miejscach ze zdrową żywnością albo na targach. Jeśli nie uda Ci się na nie wpaść, sprawdź, czy są dostępnie w sieci. Ziemniaki są dość wytrzymałe, dlatego bez obaw możesz je zamówić w sklepie spożywczym online.
Jakie właściwości mają fioletowe ziemniaki?
Fioletowe ziemniaki mają kilka wyjątkowych właściwości odżywczych, które wyróżniają je od innych odmian tego warzywa. Mają podwyższoną zawartość antyoksydantów, które odpowiadają za ich kolor (podobnie jak w jagodach). Zwalczają one wolne rodniki, działają przeciwzapalnie i mogą spowalniać procesy starzenia. Posiadają również niższy indeks glikemiczny, mają podwyższoną zawartość błonnika i są dobrym źródłem potasu. Co ważne, ich kolor jest stabilny w trakcie obróbki cieplnej.
Autor przepisu:
Tomek Mędrek
Bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomek.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.
