Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
Kasza jaglana na sypko jest idealnym dodatkiem do obiadu. Możesz podać ją do różnego rodzaju sosów, mięs i warzyw. Przygotowanie jej może jednak zająć trochę czasu. Sam proces nie wymaga przy tym szczególnej uwagi, dzięki czemu możesz w trakcie np. przygotowywać inne dania w kuchni. Do jej przygotowania przyda Ci się garnek nadający się do użytku w piekarniku.
Co jest potrzebne na kaszę jaglaną na sypko?
- 250 g kaszy
- 570 ml wody
- 1,5 łyżki masła
- sól wg. uznania
Jak przygotować kaszę jaglaną na sypko?
Kaszę opłucz w ciepłej wodzie, bądź sparz ją wrzątkiem. Posól ją, dodaj masło i wodę. Możesz też wymieszać płyn w proporcji 1:1 z mlekiem, bądź jego roślinnym zamiennikiem. Gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż kasza pochłonie całą wodę. Wstaw garnek do piekarnika rozgrzanego do 100℃ na około 60 minut.
Podawaj kaszę na ciepło lub na zimno z dowolnymi dodatkami. Doskonale smakuje zarówno na wytrawnie, jak i na słodko, np. z dodatkiem jabłka lub innych owoców. Smacznego!
Co warto wiedzieć o kaszy jaglanej?
Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa zwyczajnego. W porównaniu do innych typów kasz charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością tłuszczu – ma ich ponad 4 g w 100 g produktu. Jej nazwa wzięła się od prasłowiańskiego słowa oznaczającego po prostu proso. Można ją gotować zarówno w wersji na sypko, jak i na „gęsto” – zależy ona m.in. od ilości wody wykorzystanej do gotowania.
Do czego wykorzystuje się kaszę jaglaną?
Kasza jaglana może być dobrą podstawą każdego posiłku: zarówno śniadania, obiadu, jak i deseru czy kolacji. Wszystko zależy od tego, co do niej dodasz. Może być łączona zarówno z mięsami i sosami, różnorodnymi warzywami, jak i owocami, czy budyniami. Jest więc doskonałą podstawą dla wielu posiłków i warto mieć ją w swojej spiżarni.
Jaki garnek wykorzystać do gotowania kaszy jaglanej?
Do gotowania kaszy jaglanej przyda Ci się wygodny garnek z odpowiednio grubym dnem, który nadaje się do użytkowania w piekarniku. Dobrze sprawdzi się do dowolny garnek w całości wykonany ze stali, np. z linii MODEL czy AMBIENTE, bądź też naczynie żeliwne, takie jak garnki NATUR IRON.