Przetwory warzywne są naprawdę łatwe w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli znamy kilka sprytnych sztuczek, które pozwolą nam uzyskać wyrazisty i niepowtarzalny smak. W tym artykule zdradzamy 6 tricków na udane ogórki małosolne.
6 sztuczek na idealne ogórki małosolne
Do przygotowania przetworów wybieraj jędrne i twarde ogórki bez brązowych plamek.
- Przygotuj odpowiednie naczynie. Najlepiej zaopatrzyć się w kamionkowe garnki lub szklane słoje, ponieważ są one odporne na kwasy wydzielające się w trakcie procesów fermentacji.
- Ogórki zalewamy zimną solanką (ogórki muszą być całe zakryte przez solankę). Aby przygotować solankę potrzebujemy na 1 litr wody 2,5 łyżeczek soli.
- Koniecznie do zalewy z ogórkami dodajemy koper oraz obrany i pokrojony czosnek– to one nadadzą charakterystycznego smaku i aromatu.
- Ogórki małosolne umieszczamy w słoju lub kamionkowym naczyniu na 4 dni. Po tym czasie uzyskamy wyjątkowy smak ogórków, które będą dodatkowo chrupiące i smaczne.
- Gdy obawiasz się, że ogórki małosolne mogą zacząć się zakwaszać, wstaw je do lodówki. Niska temperatura spowalnia procesy kiszenia.
Dlaczego warto jeść ogórki małosolne?
Górki małosolne mają wiele cennych właściwości. Posiadają probiotyczne bakterie kwasu mlekowego, pozytywnie wpływając na mikroflorę jelitową, czyli na nasze trawienie, metabolizm składników odżywczych oraz pracę układu odpornościowego. Zaburzenia mikroflory mogą prowadzić do zmniejszenia się odporności (większa podatność zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym na zachorowania typu przeziębienie, katar lub grypa), podatność na ataki alergiczne oraz na stany zapalne naszego organizmu.
Z czym łączyć ogórki małosolne?
Ogórki małosolne to tak smaczna przekąska, że nie potrzebuje żadnego towarzystwa - wystarczy chrupać ją do woli! Jednak jeśli zastanawiamy się jakie kanapki przygotować z ogórkami małosolnymi, w szczególności polecamy chrupiącą bagietę z pasztetem lub świeży, wiejski chleb z białym twarożkiem, pieprzem i szczypiorkiem. Pokrojone ogórki to doskonały dodatek również do imprezowych zakąsek, po które z pewnością z ochotą sięgną wszyscy goście.