Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm SMART
Kunafa z rictottą to wariacja na temat tradycyjnego dania prosto z Bliskiego Wschodu. Do jej przygotowania możesz użyć okrągłej formy do pieczenia. Pamiętaj, że tego typu wypieki idealnie komponują się z pistacjami! Przepis został stworzony we współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na kunafę z ricottą?
- 400 g ciasta kataifi
- 250 g ricotty
- 250 g cukru
- 125 g wody
- 100 g pistacji
- 200 g masła
- 1 laska cynamonu
- skórka z 1 cytryny
Jak zrobić kunafę z ricottą?
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto kataifi posiekaj. Wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Posmaruj nim również okrągłą formę do pieczenia. Około 2/3 ciasta kataifi wyłóż do foremki. Ugnieć je, unosząc brzegi. Całość posmaruj ricottą i przykryj pozostałą częścią ciasta. Włóż całość do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut – ciasto powinno się zarumienić.
W czasie pieczenia przygotuj syrop cukrowy. Rozpuść cukier w wodzie, dodaj do niego cynamon oraz skórkę z cytryny. Gotuj przez chwilę. Tak przygotowanym syropem należy zalać gorącą jeszcze kunafę. Odstaw całość do wystygnięcia.
Serwuj na talerzach, wykładając ciasto do góry nogami. Posiekaj pistacje i obsyp nimi ciasto. Smacznego!
Czym jest kunafa?
Kunafa to tradycyjny deser wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Serwuje się go przede wszystkim w Libanie, Syrii, Turcji, Palestynie oraz w Egipcie. Przygotowuje się go z rozdrobnionego ciasta filo (kataifi) lub też z semoliny. Wypełnia się je serem lub też budyniem czy kremem z kaszy manny. Często dodaje się również do dania pistacje i inne orzechy. Istnieje kilka różnych odmian tego ciasta. Nie należy ono do popularnych w Polsce wypieków, ale jednocześnie jest dość proste w przygotowaniu, dlatego warto dać mu szansę!
Kataifi i ciasto filo – jakie są różnice?
Kataifi i ciasto filo wywodzą się z kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Przygotowuje się je z tych samych składników: z mąki, wody, soli i odrobiny oliwy. Mają jednak różne formy. Ciasto filo to bardzo cienkie płaty ciasta, a kataifi mają formę długich nitek. Wpływa to na ich zastosowanie. Jednakże jeśli nie uda Ci się zakupić ciasta kataifi, możesz zakupić ciasto filo i posiekać je na mniejsze kawałeczki.
Dlaczego ricotta dobrze nadaje się do kunafy?
Ricotta to ser, który po rozgrzaniu nie rozpuszcza się całkowicie, stając się kremowa i miękka, ale nie lejąca. Dlatego też zapewnia odpowiednią konsystencję takim daniom, jak kunafa. Ma też łagodny, mleczny smak, dobrze komponując się z bardzo słodkim syropem cukrowym. Nie jest to oryginalny ser, jaki używa się do tego typu wypieku, jednak jest dobrym zastępnikiem, gdy nie możesz zdobyć bliskowschodnich specjałów, takich jak nabulsi, akawi czy baladi.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Marlena Starzec
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach