Krem z rukwi wodnej to pyszna zupa, którą warto przygotować w sezonie. Stwórz ją krok po kroku, wykorzystując jako bazę bulion warzywny. Możesz do dania dodać również śmietanę – wegańską lub zwykłą. Do ugotowania zupy oczywiście przyda Ci się dobry garnek. Postaraj się wybrać taki z grubym dnem.
Co jest potrzebne na krem z rukwi wodnej?
- 200 g rukwi wodnej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- Natka pietruszki
- Bagietka
- Sól i pieprz
- śmietana (jako dodatek, może być wegańska)
Jak przygotować krem z rukwi wodnej?
Natkę pietruszki oraz rukiew wodą opłucz pod bieżącą wodą. Obierz cebulę, czosnek i pokrój je na ćwiartki. Do garnka wlej bulion warzywny oraz litr wody. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
Do bulionu dodaj cebulę oraz czosnek i ponownie doprowadź go do wrzenia. Po zmniejszeniu płomienia gotuj jeszcze przez około 20 minut (do momentu aż cebula zmięknie), co jakiś czas mieszając. Do zupy dodaj rukiew wodną oraz przyprawy. Po 5 minutach gotowania zblenduj ją, aby uzyskać konsystencję kremu. Krem z rukwi wodnej przelej do miseczek i podawaj z poszatkowaną natką pietruszki, śmietaną oraz świeżą bagietką.
Z czego jest tworzona wegańska śmietana?
Zazwyczaj wykonuje się ją na bazie mleczka kokosowego, które zawiera w naturalnej formie około 15% tłuszczu. Może być również stworzona na bazie śmietany sojowej.
Jak smakuje rukiew wodna?
Rukiew wodna ma lekko pikantny, pieprzowy smak, który jest porównywalny z rukolą. Dzięki temu, że jest dosyć wyrazista, doskonale nadaje się jako dodatek do różnego rodzaju zup.
Skąd wziąć rukiew wodną?
To zioło nie jest tak popularne, jak np. rukola, czy bazylia, przez co jej zakupienie może być trudniejsze. Najłatwiej po prostu wyhodować ją w ogródku lub na parapecie. Jest również często dostępna w sklepach internetowych. Dlatego też aby jej spróbować, zwykle trzeba się nieco wysilić, ale naprawdę warto to zrobić!