Wiosna oferuje nam bogactwo różnorodnych warzyw i owoców sezonowych, które skłaniają do kulinarnych eksperymentów, a kolorowe, wiosenne posiłki, zachęcają do wspólnie spędzanych chwil w gronie najbliższych osób.
Daj się ponieść fantazji w kuchni, przygotowując na przykład szpinakowe muffiny lub faszerowane papryki, oraz owocowe desery i lekkie ciasta bez pieczenia. Już sam proces tworzenia barwnych posiłków może być świetnym pomysłem na wspólnie spędzany czas z bliskimi osobami. Postaw na posiłek na świeżym powietrzu – w Twoim ogrodzie, na tarasie, balkonie, lub podczas miejskiego pikniku w parku. Rozkoszuj się smakami, kolorami i zapachami wiosennych pyszności.
Wiosennie i kolorowo — sałatki
Wiosenne sałatki są przede wszystkim lekkie, zdrowe i dają energię na kolejne, pracowite godziny. Polecamy egzotyczną kombinację z krewetkami, sosem i kiełkami sojowymi, czosnkiem, oliwą, groszkiem cukrowym i trawą cytrynową. Jeśli podamy taką sałatkę na przyjęciu, z pewnością zaskoczymy zaproszonych gości. Dla tych, którzy nie przepadają za zbyt dużą ekstrawagancją w kuchni, polecamy wiosenną, kolorową sałatkę na bazie roszponki, pomidorów, sera typu greckiego oraz ziaren słonecznika i grzanek, doprawioną oliwą z oliwek oraz białym octem winnym. Przy krojeniu wielu składników na sałatkę, podstawową pomocą kuchenną jest ergonomiczny, dobrze wyważony oraz ostry nóż. Wszystkim amatorom warzywnych dań polecamy nóż kuchenny STYLE 8”, który szybko i sprawnie poradzi sobie z pomidorami, ogórkiem, marchewką, cebulą lub selerem.
Na mały głód — zupa
Szukając niecodziennych smaków i składników, które można jednocześnie znaleźć w pobliżu domu, warto spróbować wiosennej zupy z pokrzywy. Pokrzywa, która przede wszystkim kojarzy nam się z lekarstwem naszych babć i dziadków w walce z reumatyzmem, może zawitać również na talerzu. Przejdźmy się po naszym ogródku lub pobliskim lesie i nazbierajmy jak najwięcej młodych listków pokrzywy, najlepiej tych delikatniejszych, szczytowych, które mają najwięcej substancji odżywczych. W domu pamiętajmy, aby sparzyć pokrzywę w celu pozbycia się drobnoustrojów oraz specyficznego pieczenia. Następnie, potrzebować będziemy średniej wielkości garnka.
Szczególnie polecamy garnki PRESTIGE PLUS z wygodnymi uchwytami, wewnętrzną miarką, odpowietrznikami pary wodnej oraz pokrywkami ze szkła hartowanego. W garnku zagotujmy wodę wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem, solą i warzywami (marchewka, ziemniaki). Na patelni podsmażamy cebulę wraz z pokrzywą, następnie wrzućmy jej zawartość do gotowego wywaru w garnku, zamieszajmy i doprawmy przyprawami do smaku, na przykład majerankiem. Możemy również zmiksować w garnku całą zupę, dzięki czemu otrzymamy przepyszny, aksamitny krem z pokrzywy. Z dodatkową łyżką jogurtu na wierzchu, zupa będzie smakować wprost idealnie.
Dla prawdziwych głodomorów – tarta z warzywami
Tarta to danie, które ma zdecydowanie mnóstwo wielbicieli. Jednym z powodów jest to, że można przygotować ją z wieloma składnikami, zwłaszcza warzywami. Podpowiadamy, które tarty są według nas najsmaczniejsze: tarta z buraczkami, wędzonym, łososiem i serem feta, tarta z cukinią, serem i rukolą, tarta z pieczonym bakłażanem i chilli oraz tarta z delikatną w smaku botwinką. Kombinacji i możliwości podczas tworzenia swojej wymarzonej tarty jest mnóstwo. Gdy nasze ciasto jest już wypieczone w formie i nachodzi czas dodania masy złożonej z warzyw, jajek i śmietanki, najlepiej zrobić to za pomocą drewnianej łyżki z serii NATUR, która nie tylko pięknie prezentuje się w kuchni, dzięki swojemu drewnianemu wykończeniu, ale również pomoże w sprawnym i precyzyjnym nałożeniu całej przygotowanej masy.