Leniwe to rodzaj klusek, które są naprawdę proste w przygotowaniu, tanie, a przy tym smaczne. Doskonale sprawdzą się na obiad, kiedy nie masz za bardzo pomysłu i czasu. Do ich przygotowania wystarczą podstawowe składniki, które znajdziesz w swojej lodówce lub zakupisz w najbliższym sklepie, a także duży, wygodny garnek oraz akcesoria kuchenne, np. łyżka cedzakowa.
Co jest potrzebne na leniwe?
- 250 g tłustego twarogu
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- Szczypta soli
- Cukier
- Cynamon
Jak zrobić leniwe?
Rozdrobnij twaróg widelcem lub zmiel w maszynce. Następnie dodaj do niego jajko i wymieszaj. Gdy masa będzie jednolita, dosyp mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Przygotuj stolnicę, oprószając ją mąką. Masę podziel na kilka części i z każdej uformuj wałek. Następnie możesz go lekko spłaszczyć i pokroić na kawałki.
W dużym garnku zagotuj wodę (w szczególności polecamy zestaw garnków Superior). Wrzuć do niej kluski i gotuj na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej.
Gotowe leniwe możesz zaserwować np. z cukrem oraz z cynamonem.
Czym kroić kluski leniwe?
Kluski leniwe są mięciutkie, a więc krojenie ich nie będzie wcale trudne. Jednak aby cięcie było równe, konieczne jest użycie ostrego noża. Doskonale sprawdzi się do tego nóż szefa kuchni Gerlach. Wybierz model, który pasuje designem do Twojej kuchni!
Jakie jajko wybrać do klusek?
Wybierz średnie lub duże jajko ekologicznego pochodzenia. Pamiętaj, że warto wspierać hodowle, które dbają o dobre warunki życia zwierząt. To nie tylko pozwala lepiej o nie zadbać, ale również sprawia, że przygotowywane posiłki są smaczniejsze i zdrowsze.
Jaki cynamon wybrać?
Wybierz cynamon, który ma już sproszkowaną formę. Ten, który jest w formie ruloników, jest dość twardy i sproszkowanie go może zająć trochę czasu.