Maślane tosty w stylu angielskim pozwolą Ci się przenieść do angielskich posiadłości i przepięknych widoków Wielkiej Brytanii. Świetnie sprawdzą się na śniadanie. Do przygotowania dania bez wątpienia przyda Ci się głęboka patelnia, na której idealnie podsmażysz składniki.
Co jest potrzebne na maślane tosty w stylu angielskim?
- Masło
- 400 g fasoli z puszki
- 4 kromki ciemnego chleba
- 100 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- Szczypiorek
- Pół łyżeczki rozmarynu
- Sól i pieprz
Jak przygotować maślane tosty w stylu angielskim?
Szczypiorek dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój na drobne kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim czosnek wraz z rozmarynem. Następnie dodaj do nich pomidory oraz fasolę, wlej bulion warzywny i doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Zdejmij patelnię z ognia i rozgnieć fasolę oraz pomidory. Kromki chleba umieść w tosterze, na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, aby ładnie się zarumieniły. Gorące tosty posmaruj masłem, a następnie pastą z fasoli. Na koniec posyp je szczypiorkiem oraz czerwoną cebulą.
Czemu do przepisu należy użyć fasoli z puszki?
Fasola z puszki nie wymaga tak długiego przygotowywania, jak ta sucha, dzięki czemu to po prostu szybszy sposób na stworzenie pysznego śniadania. Oczywiście jeśli chcesz możesz dzień wcześniej zalać zwykłą fasolę i przygotować tosty właśnie z nią.
Czy masło można zamienić na roślinny produkt?
Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz spożywać masła, możesz użyć swojego ulubionego roślinnego zamiennika. Warto jednak pamiętać, że w tradycyjnym przepisie używa się właśnie jego i jeśli chcesz spróbować typowo angielskich tostów, użycie go będzie konieczne.
Kiedy powstały tosty?
Tosty nie są wcale czymś nowym! Znane były już w XVI wieku, kiedy to używano ich jako przegryzki do różnego rodzaju napojów. Od XIX wieku są uznawane za część tradycyjnej kuchni amerykańskiej.