Meksykańska przystawka serowa z salsą i tortillą doskonale sprawdzi się w trakcie różnorodnych spotkań, zarówno z rodziną, jak i z przyjaciółmi. Nie jest wcale ostra, a smakuje naprawdę wyśmienicie! Aby je przygotować, potrzebne Ci będzie naczynie żaroodporne. Możesz wykorzystać na przykład żeliwną brytfannę.
Co jest potrzebne do stworzenia meksykańskiej przystawki serowej?
- 230 g meksykańskiego sera queso oaxaca (jeśli nie uda się zdobyć takiego sera możesz go zastąpić mozzarellą)
- 180 ml salsy pomidorowej
- 2 cebule dymki
- Szczypiorek
- 6 placków tortilla
Jak przygotować meksykańską przystawkę serową z salsą i tortillami?
Pokrój ser w grube plastry (do krojenia polecamy noże SMART BLACK) i ułóż go na dnie naczynia żaroodpornego. Możesz użyć również wielu małych naczyń. Następnie polej je salsą pomidorową tak, aby w całości je przykryć.
Nagrzej piekarnik do 200°C i wstaw do niego przygotowaną przystawkę. W czasie zapiekania rozgrzej patelnię np. Gerlach MONOLIT 28 cm i podgrzej na niej placki tortilli (bez użycia oleju). Co jakiś czas możesz je delikatnie skropić wodą, aby się nie wysuszyły. Gdy ser się rozpuści i lekko zarumieni, możesz wyjąć przystawkę z piekarnika. Przekąskę posyp posiekaną cebulą dymką oraz szczypiorkiem. Meksykańska przystawka serowa z salsą najlepiej smakuje z ciepłymi tortillami.
Czym jest tortilla?
Tortilla to placek stworzony na bazie mąki i wody, wykorzystywany w kulturze meksykańskiej jako pieczywo. Może być podawany na różne sposoby i z dowolnymi dodatkami. Zazwyczaj podaje się je na ciepło.
Gdzie kupić tortillę?
Placki tortilla są obecnie dostępne w większości marketów spożywczych. Możesz zamówić je również przez Internet. Możliwe jest również wykonanie ich samodzielnie. To naprawdę bardzo proste, a smak domowych tortilli nie równa się tym kupnym! Wystarczy stworzyć ciasto z użyciem mąki pszennej i wody, z niewielkim dodatkiem soli oraz oleju, a następnie rozwałkować je, wyciąć koła i smażyć na patelni.
Czym jest ser queso oaxaca?
To meksykański rodzaj sera, który czasem porównywany jest do włoskiej mozzarelli. Charakteryzuje go niska zawartość tłuszczu oraz jasny kolor. Wykorzystuje się go powszechnie w lokalnej kuchni, szczególnie w takich daniach, jak quesadilla. Jest wytwarzany z krowiego mleka.