Naleśniki mogą być podawane na wiele różnych sposobów i o każdej porze dnia. Doskonale sprawdzają się jako śniadanie, obiad czy kolacja, a przez ich formę bez problemu weźmiesz je również do pracy. Sprawdź, jak zrobić je krok po kroku! Do ich przygotowania przyda Ci się patelnia naleśnikowa.
Co jest potrzebne na naleśniki?
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 łyżki oleju
- Szczypta soli
Jak zrobić ciasto na naleśniki?
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste – wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki ręcznie lub za pomocą miksera. Umieść w misce mąkę, jajka, mleko i wodę. Dodaj do składników odrobinę soli oraz olej. Wymieszaj wszystkie składniki tak, aby ciasto było gładkie i nie miało grudek. Przygotuj patelnię do smażenia np. patelnię do naleśników.
Patelnia do naleśników jest płaska i ma niskie ścianki, co ułatwia smażenie oraz odwracanie placków na drugą stronę.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Gdy ciepło równomiernie rozprowadzi się po naczyniu, odmierz porcję ciasta i wlej na patelnię. Najlepiej od razu rozprowadź je po całej powierzchni, np. delikatnie potrząsając patelnią. Po około 1 minucie smażenia odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż nieco krócej. Pamiętaj, że placek naleśnikowy powinien być cienki.
Na koniec wybierz dodatki do naleśników. To danie możesz podawać na śniadanie, obiad, kolację lub na deser. Najpopularniejsze są te w wersji na słodko np. z twarogiem, dżemem, owocami lub kremem czekoladowym, ale zamiast tych składników możesz również dodać do nich np. kurczaka z warzywami.
Jaką mąkę wybrać do naleśników?
Do naleśników możesz wybrać dowolną mąkę, także pełnoziarnistą. Jeśli jednak przygotowujesz je w formie deserowej, postaw na mąkę tortową. Obiadowe wersje będą zaś lepsze w cieście z mąki pełnoziarnistej.
Czy do naleśników konieczna jest woda gazowana?
Nie, bez niej również wyjdą. Po prostu nie będą aż tak puszyste. Dlatego też jeśli nie masz takiej wody w swoim domu, swobodnie przygotuj naleśniki z wodą niegazowaną.
Jakie mleko wybrać do naleśników?
Najlepiej postaw na mleko, które ma co najmniej 1,5% tłuszczu. To on odpowiada za rozprowadzanie smaku, dlatego też jest ono lepsze do wszystkich wypieków oraz dań.