Magnez przez wielu nazywany pierwiastkiem życia diametralnie wpływa na wiele funkcji naszego organizmu. Jego niedobór najczęściej objawia się zmianą w naszym samopoczuciu i nieprzyjemnymi objawami. Dlatego tak ważnym jest systematyczne kontrolowanie jego poziomu i ustalenie diety bogatej w ten pierwiastek.
Rola magnezu w naszym organizmie
Magnez wspiera układ krwionośny, wzmacnia mięsień sercowy, ma wpływ na proces krzepnięcia krwi oraz co bardzo ważne zwiększa produkcję białych krwinek (odpowiedzialne za odporność). Dodatkowo magnez działa przeciwzapalnie, wzmacnia układ kostny (zabezpiecza przed złamaniami i chorobami stawów), zwiększa mobilność i sprawność fizyczną, ma znaczenie w prawidłowej przemianie materii (jest elementem enzymów trawiennych), pomaga przyswajać witaminy A, D, E, K i obniża poziom cholesterolu. Ma również nieoceniony wpływ na nasz układ nerwowy. Poprawia pamięć, koncentrację, pomaga w walce ze stresem, nerwicami, depresją oraz migrenami.
Objawy niedoboru magnezu – jak rozpoznać
Istnieje szereg symptomów, które mogą być związane z niedoborem magnezu. Najczęstsze z nich to spadek koncentracji, spadek energii, drażliwość, częstsze i silniejsze bóle głowy lub migreny, stany lękowe i depresyjne, drżenie rąk i powiek, spadek odporności, bezsenność lub problemy z zasypianiem, nadmierna łamliwość włosów i paznokci.
Powyższe objawy często są również związane ze złym sposobem odżywiania, stresem lub przemęczeniem, dlatego ciężko jedynie na tej podstawie ocenić, czy mamy faktycznie do czynienia z niedoborem magnezu. Najlepiej wykonać badania krwi, które jednoznacznie wskażą poziom tego pierwiastka w organizmie.
Dieta w walce z niedoborem magnezu
Stosując odpowiednią dietę oraz przyjmując suplementy już w krótkim czasie zauważymy poprawę naszego zdrowia oraz zwiększoną chęć do życia. Aby dieta była skuteczna musi być przede wszystkim tak skonstruowana, aby posiłki nam, smakowały. Do wyboru mamy wiele produktów spożywczych, które pomogą wyrównać poziom magnezu w naszym organizmie. Wystarczy je zapamiętać i ułożyć pyszne menu na cały tydzień.
Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, które bazują na ogólnie lubianych składnikach.
Orzechy
Dlaczego orzechy znalazły się na pierwszym miejscu tej listy? Gdyż są łatwo dostępne i doskonale uzupełniają niedobory magnezu. Nie ma nic prostszego jak kupienie paczki orzechów i zajadanie ich między posiłkami, w pracy lub gdy czujemy mały głód. Orzechy są bardzo pożywne, a dodatkowo zaspokajają naszą chęć na małe podjadanie w ciągu dnia.
Kasza
Przygotowanie obiadu złożonego z kaszy nie wymaga dużej ilości czasu, ani zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Ponadto, na sklepowych półkach możemy znaleźć szeroki wybór kasz, dlatego nie obawiajmy się, że szybko nam się znudzą. Szczególnie polecamy delikatne kasze o łagodnym smaku, takie jak kasza jęczmienna lub orkiszowa. Kasze doskonale smakują w połączeniu z warzywami gotowanymi na parze lub z mięsem polanym sosem pieczeniowym, lub borowikowym.
Warzywa
Aby przygotować posiłek z dużą dawką magnezu, do kasz dodajmy również warzywa, zwierające duże ilości tego pierwiastka. Złotą zasadą jest sięganie po różnego rodzaju zieleninę: rukolę, szpinak, jarmuż, botwinkę, szczaw lub liście buraków. Dodatkowo, natka pietruszki i marchewki, koper, seler naciowy i warzywa strączkowe: fasola, soczewica, groch, bób i kiełki to również bogate źródła magnezu.