Żelazo odpowiedzialne jest za naszą odporność, poziom czerwonych krwinek we krwi, prawidłową pracę serca oraz sprawność ruchową. Zachowanie balansu pomiędzy zużywaniem żelaza, a jego uzupełnianiem jest kluczowe w zapobieganiu niedoboru magnezu.
Przyczyny niedoboru żelaza
Główne przyczyny niedoboru żelaza to przede wszystkim niewłaściwa dieta oparta na produktach wysoko przetworzonych i z dużą zawartością cukru, restrykcyjne diety odchudzające lub uprawianie sportów wytrzymałościowych. Kolejna przyczyna to obfite krwawienia — najczęściej dotyczy to kobiet przechodzących menstruację, pacjentów po urazach, zabiegach pooperacyjnych lub z zaburzeniami krzepnięcia.
Objawy niedoboru żelaza
Objawy anemii to głównie odczuwanie ciągłego zmęczenia, brak energii do działania, problemy z koncentracją, spadek odporności, bóle głowy, sucha skóra, łamliwe włosy oraz paznokcie, sińce pod oczami, podwyższona tendencja do pojawiania się siniaków. Objawy te łatwo zbagatelizować, gdyż mogą być mylnie traktowane jako efekt przemęczenia lub stresu.
Mądra dieta lekarstwem na niedobór żelaza
Urozmaicona i dobrze rozplanowana dieta w szybkim czasie pomoże rozprawić się z niedoborem żelaza. Co prawda, żelazo znajduje się w prawie wszystkich produktach spożywczych, jednak nasz organizm potrafi przyswajać stosunkowo małe ilości tego pierwiastka. Najlepiej żelazo jest wchłaniane z produktów pochodzenia zwierzęcego – ryby, krewetki, cielęcina. Dodatkowo dużo żelaza znajdziemy w fasoli, grochu, płatkach kukurydzianych i brokułach. Pamiętajmy, że witamina C pomaga w przyswajaniu żelaza przez nasz organizm, dlatego warto łączyć produkty bogate w tę witaminę oraz żelazo. Natomiast produkty takie jak rabarbar, szczaw, płatki owsiane lub otręby, zawierają kwas fitynowy, który blokuje wchłanianie żelaza. Unikajmy również dużych ilości wypijanej kawy lub herbaty. Zawarta w nich tanina również blokuje wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
Przygotuj posiłek bogaty w żelazo
Aby szybko rozprawić się z niedoborem żelaza, polecamy rozpisać sobie tygodniowy jadłospis zawierający produkty bogate w żelazo. Przykładowo, na śniadanie przygotujmy sobie jogurt naturalny z muesli i płatkami kukurydzianymi i sok tłoczony ze świeżej porzeczki. Na obiad ugrillujmy łososia i podajmy go z pieczonymi batatami oraz lekką sałatką na bazie pomidorów, papryki, sałaty lodowej, sera feta i kiełków, polanej oliwą z oliwek. Na kolację zjedzmy zupę krem z groszku zielonego. W przygotowaniu posiłków będą przydatne wysokiej jakości garnki oraz patelnie.