Omlet z Roussillon to świetny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie na bazie jajek i z dodatkiem pysznych warzyw. Do jego przygotowania przyda się patelnia z nieprzywierającą powłoką wysokiej jakości. Dzięki temu przewracanie omleta będzie zdecydowanie łatwiejsze i przyjemniejsze.
Jakie składniki są potrzebne do omleta z Roussillon?
- 3 jajka średniej wielkości
- sól i pieprz wg. uznania
- 15 g masła
- ¼ papryki pokrojonej w kostkę (zielonej, ew. żółtej)
- 2 pomidory
- 60 g szynki
Jak przygotować omlet z Roussillon?
Jajka wbij do miseczki. Przypraw je solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie ubij. Rozgrzej patelnię naleśnikową HARMONY i rozpuść na niej masło. Możesz użyć masła klarowanego, jeśli obawiasz się, że się przypali. Tłuszcz powinien pokryć całe dno. Następnie pokrój paprykę i szynkę w kostkę i dodaj je na patelnie. Podgrzewaj przez ok. 1-2 minuty, aby wszystko zmiękło.
Pomidory obierz ze skóry i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie je pokrój i również dodaj na patelnie. Jajka wylej na patelnie, a gdy zaczną się ścinać, poruszaj patelnią tak, aby również płynna część mogła się ściąć po dostaniu do dna. W ten sposób zapobiegniesz też przywiewaniu omleta do patelni.
Gdy spód dania będzie rumiany, a powierzchnia stanie się kremowa, zawiń boki do środka i przełóż danie na talerz. Podawaj na śniadanie lub jako lekki posiłek po południu. Smacznego!
Skąd pochodzi omlet?
Omlet był znany już w starożytnym Rzymie. To bardzo proste danie, będące po prostu plackiem z rozmieszanych jajek, dlatego mogło pojawiać się równolegle w wielu kulturach świata. Przepis został udoskonalony jednak dopiero przez Francuzów, a do Polski trafił za sprawą Marii Kazimiery d’Arquien, żony Jana III Sobieskiego.
Jaki rozmiar jajek wybrać do omletu z Roussillon?
Do omletu wybierz jajka średniej wielkości lub duże, zależnie od własnych potrzeb. Jeśli jednak wybierzesz duży rozmiar, dodaj nieco więcej papryki, pomidorów oraz szynki.
Skąd wziąć jajka do omletu?
Jajka do omletu możesz kupić w sklepie. Wówczas postaw na tzw. zerówki lub jajka z oznaczeniem „1” – to zdecydowanie bardziej ekologiczny wybór, który realnie wpływa nie tylko na lepsze traktowanie zwierząt, ale również poprawia smak i jakość tego produktu. Oczywiście jeśli masz dostęp do własnych jajek bądź od zaprzyjaźnionego gospodarza, postaw właśnie na nie.