Piekielnie ostre żeberka to kulinarne wyzwanie dla naprawdę odważnych smakoszy. Jak je przygotować krok po kroku? Sprawdź nasz przepis! Aby go przygotować, przyda Ci się patelnia z nieprzywierającą powłoką ceramiczną. Dzięki niej przygotowanie dań tego typu będzie zdecydowanie łatwiejsze i przyjemniejsze!
Co jest potrzebne na piekielnie ostre żeberka?
- 2 kg żeberek
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 papryczki chilli
- 50 g miodu
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek passaty pomidorowej
- 1 łyżka octu winnego
- Olej rzepakowy
- 4 łyżki sosu Tabasco
- 150 ml wody
- Pieprz
Jak przygotować piekielnie ostre żeberka?
Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz je papierowym ręcznikiem i podziel na porcje po 1 kości. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. Papryczki chilli przekrój na pół, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki. Na głębokiej patelni np. GRANITEX z powłoką ceramiczną o średnicy 28 cm, rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj papryczki chilli, cebulę, czosnek, sól, cukier, pieprz, passatę pomidorową, ocet i sos Tabasco. Dolej wodę i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Zawartość patelni doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie odstaw naczynie na bok do ostygnięcia.
Żeberka posmaruj olejem rzepakowym za pomocą silikonowego pędzelka (polecamy pędzel z kolekcji NATUR) i umieść je na grillu elektrycznym lub patelni grillowej (na naszej stronie znajdziesz kilka modeli z linii NATUR, MONOLIT, GRANITEX). Czas grillowania żeberek to ok. 30 minut. Należy przy tym pamiętać, aby co jakiś czas odwracać je na drugą stronę.
Bezpośrednio przed podaniem posmaruj je ostrym dipem. Pozostałą część sosu podaj w oddzielnej miseczce. Piekielnie ostre żeberka gotowe! Smacznego!
Jak ostre są papryczki chilli?
Ostrość papryczki chilli zależy od jej odmiany. Skala Scoville’a wskazuje, że ostrość chilli guajillo to ok. 2,5-8 tysięcy stopni, a papryczka pepper X wyhodowana w 2018 roku miała ostrość określoną na poziomie ok. 3,18-5,3 milionów stopni. Dla skali poziom 0 to zwyczajna słodka papryk, a kapsaicyna po oczyszczeniu (składnik papryczki chilli) ma ostrość na poziomie 16 mln stopni.
Dlaczego do żeberek warto dodać miód?
Niewielka ilość miodu doskonale komponuje się z ostrym, wytrawnym smakiem żeberek. Zamiast niego możesz oczywiście użyć również zwykłego cukru, jednak miodowy aromat i posmak sprawdzą się w tym przypadku zdecydowanie lepiej. Oczywiście możesz również zrezygnować z tego dodatku, jeśli chcesz unikać cukrów w swojej diecie.
Czym jest sos Tabasco?
Tabasco to rodzaj ostrej przyprawy, która występuje w formie płynnej. Pochodzi on z Meksyku i jest wytwarzany z papryczki chilli. Pozyskuje się go ze składników naturalnego pochodzenia. Głównie jest to papryka z solą, która według oryginalnego przepisu powinna przez kilka lat dojrzewać w beczkach, a następnie jest mieszana z octem winnym.