Pomysły na obiad dla wegetarian nie muszą oznaczać nudnych przepisów! Sprawdź nasze trzy propozycje przepisów, które sprawią, że Twoje posiłki staną się bardziej urozmaicone. Do ich przygotowania na pewno przyda Ci się komplet ostrych noży.
Frittata po włosku, czyli danie jajeczne
Frittata jest prostym w przygotowaniu daniem pochodzącym z Włoch. Tworzy się ją na bazie jajek z różnorodnymi składnikami. Poniższy przepis możesz więc modyfikować, dodając np. ulubione warzywa, lub pozostałości z dnia poprzedniego.
Co jest potrzebne do przygotowania Frittaty po włosku?
- 1 poszatkowana cebula
- 1 duża cukinia pokrojona w plasterki
- 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
- 100 g groszku z puszki
- 2 garście świeżego szpinaku
- 5 jajek
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- 60 g sera Cheddar
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak przygotować frittatę?
Rozgrzej olej rzepakowy na patelni o średnicy 28 cm. Dodaj cebulę, cukinię, ziemniaki i przesmaż je przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj szpinak oraz groszek i gotuj całość przez 4 minuty.
Wbij jajka na patelnię, wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj całość przez 5 minut na małym ogniu. Posyp danie potartym serem Cheddar.
Przenieś patelnię do piekarnika z włączoną funkcją grill. Pozostaw naczynie w nagrzanym piekarniku na 5 minut. Następnie wyciągnij patelnię z piekarnika i odstaw do przestygnięcia na 10 minut.
Do przygotowania Frittaty polecamy użycie patelni NATUR.
Kotleciki z kalafiora prosto z piekarnika
Kotleciki z kalafiora są niezwykle pyszne i jednocześnie stosunkowo niskokaloryczne, a ponadto po prostu zdrowe. Przygotuj je według podanego przepisu i podaj same, lub z dodatkami, np. z ryżem.
Co jest potrzebne na kotleciki z kalafiora?
- 1 duży kalafior
- 3 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do przygotowania panierki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka poszatkowanego, świeżego koperku
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak przygotować kotleciki z kalafiora?
Obieramy kalafiora z liści, odkrawamy twarde części, dzielimy na różyczki z nóżkami i płuczemy pod bieżącą wodą w durszlaku. W dużym garnku umieszczamy kalafiora i zalewamy go zimną wodą. Dodajemy sól i mieszamy. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 minut.
Odcedzamy i odstawiamy na 20 minut na bok, aby przestygł. Za pomocą blendera rozdrabniamy kalafiora. Masę z kalafiora przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą, jajka, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
Kładziemy papier do pieczenia na blasze. Wybieramy jedną porcję masy z kalafiora za pomocą łyżki stołowej i formujemy na dłoni kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy w odstępach na blasze. Każdy z kotlecików smarujemy z obu stron olejem za pomocą pędzelka silikonowego.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Gdy kotleciki się zarumienią z obu stron, wyciągamy je z piekarnika i podajemy z lekką sałatką
Do przygotowania kotlecików z kalafiora polecamy pędzelek silikonowy NATUR.
Pasta z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią
Pasta z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią to danie zainspirowane słoneczną Italią. Jak je przygotować? To naprawdę nie jest trudne! Sprawdź nasze przepis krok po kroku i ciesz się posiłkiem pełnym smaku.
Co jest potrzebne na pastę z pomidorami?
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 600 g pomidorów
- 1/3 szklanki świeżej bazylii
- Świeżo mielony pieprz
- Sól
- 500 g makaronu typu kokardki
Jak przygotować pastę z pomidorami?
Kroimy czosnek na plasterki. Pomidory kroimy w kosteczkę i odsączamy. Szatkujemy świeże listki bazylii. Podgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojony czosnek, smażymy na średnim ogniu do momentu, gdy czosnek się ładnie zarumieni.
Zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone pomidory, bazylię, sól oraz pieprz i gotujemy przez 5 minut aż pomidory wystarczająco się podgrzeją. Bierzemy duży rondel, wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy makaron i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedzamy makaron.
Makaron cappellini podajemy z aromatycznym sosem pomidorowym.
Do szatkowania świeżych listków bazylii polecamy nóż szefa kuchni SMART GREY.