Dzięki domowej uprawie ziół, każdego dnia będziemy mieli dostęp do niesamowitej skarbnicy smaków i aromatów — masełka ziołowe, lemoniada z miętą i lawendą czy aromatyczne pesto ze świeżą bazylią będą smakować po prostu obłędnie. Szczególnie jeśli świeżo poszatkujesz je tasakiem do ziół.
Zioła dodane do potrawy nadadzą jej oryginalnego i niepowtarzalnego smaku, a dodatkowo wspomogą nasz układ odpornościowy, trawienny lub oczyszczą organizm z toksyn. Jednym słowem, zioła to niezbędny składnik na naszym talerzu.
Lemoniada z lawendą
Lawenda to roślina o przepięknym, fioletowym kolorze i niezwykle charakterystycznym, wonnym zapachu. Jest jednak ceniona również za swoje właściwości lecznicze — wspomaga ona bowiem układ trawienny. Substancje zawarte w kwiatach i liściach pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, poprawiają apetyt oraz przyśpieszają trawienie i ruchy perystaltyczne jelit, pomagając tym samym w leczeniu zaparć i dolegliwości spowodowanych niestrawnością.
Delikatnie gorzki, lekko szczypiący i orzeźwiający smak lawendy doskonale będzie się komponować ze schłodzonymi napojami podawanymi w upalne dni. Szczególnie polecamy przygotowanie klasycznej lemoniady cytrynowej z dodatkiem kostek lodu, świeżych liści mięty oraz lawendy. Będzie to doskonałe, orzeźwiające połączenie podczas wakacji nad morzem, czy pikniku za miastem.
Pesto z bazylii
Bazylia to niezwykle popularne zioło i nieodłączny element kuchni włoskiej, dodawany do potraw takich jak spaghetti bolognese, lasagne lub bruschetta. Prawdziwym fanom bazylii polecamy spróbować wspaniałego, kremowego pesto, jednak nie kupionego w sklepie, a przygotowanego przez nas samych w domu. Tylko wtedy będziemy mogli cieszyć się pełnią esencjonalnego aromatu i smaku tego zioła. Do przyrządzenia potrzebujemy świeżych liści bazylii, czosnku, orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni, tartego parmezanu, oliwy, soli oraz pieprzu.
Wszystkie składniki ucieramy dokładnie w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem i gotowe!
Pamiętajmy, że bazylia posiada zbawienny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Podobnie jak lawenda, bazylia poprawia trawienie i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Ponadto pomaga w przyswajaniu składników odżywczych, zwalcza brak apetytu, zapobiega nudnościom i wymiotom, ale również pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy – poprawia nastrój, zwalcza bezsenność, działa przeciwdepresyjnie oraz zmniejsza napięcie i stres. A w razie grypy, obniża łagodnie temperaturę i rozgrzewa organizm.
Masełko ziołowe
Przygotowanie posiłku z dodatkiem świeżej bazylii, oregano, tymianku lub majeranku to fantastyczny pomysł, ale połączenie wielu ziół naraz to już prawdziwa uczta dla zmysłów! Aby cieszyć się wyłącznie wyrazistym smakiem ziół, przygotujmy masełko ziołowe na wieczorną kolację lub poranne śniadanie. Wystarczy posiekać ostrym nożem świeże liście bazylii, oregano, tymianku, majeranku, natki pietruszki i szczypiorku i połączyć je z masłem, aby uzyskać przepyszny dodatek do francuskich bagietek, czy chrupiących grzanek.
Oregano pomoże nam zapobiegać schorzeniom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca, choroby serca czy nowotwory, tymianek to naturalny środek na infekcje dróg oddechowych, majeranek złagodzi objawy kataru, a natka pietruszki dostarczy potrzebną porcję witaminy C.