Racuchy z cukinii będą doskonałą odmianą od codziennych, nudnych obiadów, a jednocześnie pozwolą Ci przemycić do diety odrobinę warzyw. To idealny pomysł na przepis dla tych, który nie potrafią przekonać się do cukinii. Świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Do przygotowania tych smacznych placków przydadzą Ci się patelnie z nieprzywierającą powłoką. Przepis opracowała Ola Tatka.
Jakie składniki są potrzebne na racuchy z cukinii?
- 1 żółta cukinia średniej wielkości
- 250 g mascarpone
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru
- 6 kopiastych łyżek mąki pszennej
Jak przygotować racuchy z cukinii?
Przygotuj miskę oraz trzepaczkę. Serek mascarpone połącz z jajkami i olejem, dokładnie je mieszając – składniki powinny osiągnąć jednolitą konsystencję. Następnie dodaj do nich cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Ponownie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz ją z nadmiaru wody i dodaj do przygotowanego ciasta. Wymieszaj wszystko i sprawdź konsystencje. Jeśli cukinia była duża i wilgotna możesz dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do budyniu.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i nakładaj na nią ciasto. Twórz placki dowolnej wielkości, smażąc je z obydwu stron na złoty kolor. Następnie wykładaj na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, cukier puder, czy borówki. Smacznego!
Jaką cukinię wybrać do przygotowania racuchów?
Jeśli możesz, postaw na młodą cukinię średniej wielkości. Wybierz taką, która będzie twarda i jędrna. Jej skórka powinna mieć intensywnie zielony kolor. Gdy takie warzywa nie są dostępne, po prostu postaraj się wybrać niezbyt przerośniętą cukinię, która wygląda na dojrzałą i zdrową.
Czy cukinia pasuje do słodkich potraw?
Jak najbardziej tak! Cukinia charakteryzuje się dość neutralnym, delikatnym smakiem. Dzięki temu można podawać ją na wiele różnych sposobów, zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. To sprawia, że racuchy z cukinii możesz podać na różnorodne sposoby. Będą smaczne zarówno z cięższym, mięsnym sosem, jak i z lekkimi dodatkami, takimi jak krem czekoladowo-orzechowy czy też owoce.
Co zawiera cukinia?
Cukinia jest niskokalorycznym warzywem – w 100 g znajduje się tylko ok. 17 kcal. Ponadto zawiera jedynie 0,3 g tłuszczu. Można z niej znaleźć również ok. 260 mg potasu i 18 mg wapna. Można w niej znaleźć również witaminę A, B1, B2, czy kwas foliowy.
Autor przepisu:
Ola Tatka
Ola Tatka — od zawsze chciała i kochała gotować: najpierw podpatrując rodziców, a następnie samodzielnie stawiając w kuchni pierwsze kroki. Testowała, próbowała i kreowała różne smaki. Kiedy goście zastanawiają się: „co jeszcze w tej kuchni robi?” - ona w tym czasie z uśmiechem podaje im kolejny deser. Jest twórczynią internetową, influencerką, autorką wielu ebooków kulinarnych, fotografką foodową. Według jej przepisów gotuje i piecze przynajmniej połowa Instagrama. W kuchni stawia na prostotę, bazowe smaki oraz dobrze znane połączenia, którym zawsze dodaje twistu nieoczywistym składnikiem.