Jak przygotować domowy krem czekoladowo-orzechowy? Ten przepis jest naprawdę prosty i smaczny! Sprawdź, jak go zrobić. Sprawdzi się zarówno na kanapki, jak i do naleśników, wafli, czy jako polewa do lodów. Przepis stworzyła Ola Tatka.
Co jest potrzebne do domowego kremu czekoladowo-orzechowego?
- 180 g orzechów laskowych prażonych
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka owsianego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 64%
- 3 łyżki kakao
- 60 g cukru (ok. 1/3 szklanki)
Jak przygotować domowy krem czekoladowo-orzechowy?
Do rondelka wlej mleko. Następnie dodaj czekoladę połamaną w kostki, cukier, olej i kakao. Całość podgrzewaj od czasu do czasu mieszając. Wkrótce składniki powinny się połączyć w gładką masę.
Orzechy lasowe przełóż do misy blendera i zmiksuj na wysokich obrotach, aż stworzy się „piasek”. Do orzechów dodaj czekoladową masę i wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Krem przelej do słoiczków bądź pojemników szklanych i odstaw do ostygnięcia. W trakcie masa powinna zgęstnieć. Smacznego!
Czy domowy krem czekoladowo-orzechowy jest zdrowszy od kupnego?
Jak najbardziej tak! Po pierwsze, nie zawiera żadnych konserwantów i takich składników jak olej palmowy. Ponadto możesz kontrolować ilość cukru, która jest w nim zawarta.
Czy zamiast mleka owsianego można użyć mleka krowiego?
Napój owsiany, zwany potocznie mlekiem owsianym, doskonale sprawdza się jako zamiennik mleka krowiego. Chętnie korzystają z niego nie tylko weganie, ale również osoby z różnorodnymi nietolerancjami, a także po prostu ci, którym on smakuje. Możesz jednak zamienić go na mleko krowie, jeśli np. akurat masz je w lodówce. Wówczas jednak smak kremu może być nieco inny.
Czemu kakao nie chce się łatwo wymieszać?
Wymieszanie kakao może być prawdziwym wyzwaniem, dlatego że ma ono właściwości hydrofobowe. Jeśli jednak będziesz wystarczająco długo mieszać, masa stanie się idealnie jednolita.
Autor przepisu:
Ola Tatka
Ola Tatka — od zawsze chciała i kochała gotować: najpierw podpatrując rodziców, a następnie samodzielnie stawiając w kuchni pierwsze kroki. Testowała, próbowała i kreowała różne smaki. Kiedy goście zastanawiają się: „co jeszcze w tej kuchni robi?” - ona w tym czasie z uśmiechem podaje im kolejny deser. Jest twórczynią internetową, influencerką, autorką wielu ebooków kulinarnych, fotografką foodową. Według jej przepisów gotuje i piecze przynajmniej połowa Instagrama. W kuchni stawia na prostotę, bazowe smaki oraz dobrze znane połączenia, którym zawsze dodaje twistu nieoczywistym składnikiem.