Tort kawowy na urodziny należy się każdemu miłośnikowi tego napoju. Jest aromatyczny i niewyobrażalnie smaczny. Warto ozdobić do świeżymi owocami, które przełamią mocne, kawowe aromaty. Pamiętaj, że do przygotowywania ciast najlepiej wykorzystywać najlepszej jakości masło!
Jakie składniki są potrzebne do tortu kawowego na urodziny?
Ciasto
- 3 średniej wielkości jajka
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 220 g cukru
- 120 ml mleka 2%
- 50 g masła
- 1 łyżka sypkiej kawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 ml mleka 2%
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g masła
- 1/3 szklanki mocnej kawy (2 łyżki)
Dodatkowo:
- 160 ml wody
- 1 łyżka likieru kawowego (opcjonalnie, można zastąpić cukrem i kawą)
- posypka czekoladowa bądź starta czekolada deserowa
- rodzynki wg. uznania
- ciemne winogrona wg. uznania
Jak przygotować tort kawowy na urodziny?
Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku GRANITEX. Odstaw do lekkiego schłodzenia. Ubij jajka z cukrem. Powinny być w temperaturze pokojowej! Gdy zmienią kolor na niemal biały, dodaj masło, kawę oraz mleko. Wymieszaj wszystko dokładnie, używając silikonowej szpatułki. Upiecz w tortownicy SMART w piekarniku rozgrzanym do 180°C (czas pieczenia ok. 45 minut). Wystudź je i przekrój na da blaty. Najlepiej robić to dzień po wypieczeniu.
Mleko zagotuj i dodaj do niego cukier. Roztrzep jajka i stopniowo dodawaj je do mleka. Masa powinna zacząć gęstnieć. Wtedy, cały czas mieszając, ściągnij ją z kuchenki i dodaj do niej napar kawowy.
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj, dodając do niego schłodzoną masę z jajkami oraz mlekiem. Blaty ciasta nasącz wodą wymieszaną z alkoholem bądź kawą. Zacznij przekładać ciasto kremem, zostawiając ok. 4 łyżki do dekoracji. Tort ozdób według własnego uznania, np. dodając startą czekoladę, rodzynki, czy winogrona. Odstaw go na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Podawaj tort kawowy na urodziny, bądź inną ważną okazję. Smacznego!
Jaką kawę wybrać do przygotowania kremu tortu?
Do przygotowania kremu wybierz ulubioną kawę – swoją lub solenizanta. Możesz przygotować rozpuszczalną, jednak zazwyczaj dużo mocniejsze i bardziej aromatyczne są świeżo mielone ziarna.
Czy masło do kremu musi być w temperaturze pokojowej?
Tak, masło dodawane do kremu musi być w temperaturze pokojowej. Nie powinno być płynne, ale musi być miękkie, aby dało się je ubić na idealnie puszystą masę. W trakcie tego procesu powinno stać się niemal białe.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Jeśli nie chcesz używać kupnego proszku do pieczenia, możesz przygotować własną, domową wersję. Gdy nie możesz kupić go przed pieczeniem, użyj sody oczyszczonej, która również nieco spulchni ciasto. Wówczas może jednak nie wyjść tak idealnie.
Lepiej użyć posypki czekoladowej czy startej czekolady?
Jeśli możesz, wybierz startą czekoladę o dobrym składzie. Posypka czekoladowa zwykle jest mniej smaczna. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy wiesz, że ciasto będzie stało dłuższy czas w ciepłym miejscu przy bezpośrednim świetle. Wówczas posypka może być lepszym wyborem.