Waniliowy krem z malinami jest pysznym, letnim deserem, który będzie smakował zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Aby go przygotować, zaopatrz się w patelnie z nieprzywierającą powłoką oraz w akcesoria kuchenne z silikonową częścią użytkową – dzięki temu stworzenie przepisu będzie zdecydowanie łatwiejsze!
Co jest potrzebne na waniliowy krem z malinami?
- 500 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 limonka
- 1 laska wanilii
- 4 jajka
- 20 g mąki
- 200 g świeżych malin
Jak zrobić waniliowy krem z malinami?
Przygotuj jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z mąką i 1 łyżką mleka.
Umyj limonkę i zetrzyj skórkę na drobnych oczkach. Na głęboką patelnię wlej resztę mleka, dodaj cukier, skórkę z limonki oraz laskę wanilii. Całość doprowadź do wrzenia.
Następnie zmniejsz ogień, wyjmij cynamon i dodaj masę jajeczną. Wymieszaj wszystkie składniki i delikatnie je ubijaj, ale nie doprowadzaj do ponownego wrzenia. Gotową masę przełóż do miseczek i ułóż na wierzchu świeże maliny.
Zaczekaj, aż deser nieco przestygnie. Przed podaniem posyp każdy z deserów odrobiną cukru i skarmelizuj go przy pomocy palnika.
Czy można zagotować masę po dodaniu do niej żółtka?
Nie, nie możesz doprowadzić masy deserowej do wrzenia po dodaniu do niej żółtka. Może to spowodować zważenie się kremu, przez co zacznie niezbyt estetycznie wyglądać. Z tego powodu po jego dodaniu wyłącz kuchenkę, bądź maksymalnie zminimalizuj jej moc.
Czy zamiast laski wanilii można użyć cukru wanilinowego?
Nie zamieniaj laski wanilii na cukier wanilinowy. Jest on tworzony z dodatkiem syntetycznego aromatu, który tylko przypomina ten prawdziwy. Dodatek prawdziwej laski wanilii sprawi, że deser będzie naprawdę pyszny i aromatyczny.
W czym podać krem waniliowy z malinami?
Krem waniliowy z malinami możesz podać w eleganckiej salaterce wykonanej z wysokiej jakości porcelany. Dobrym rozwiązaniem będzie również szklany pucharek lub ozdobna szklanka z wysokiej jakości szkła.