Wiosenna zupa warzywna ożywi Twój stół i kubki smakowe. Sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie, jak i jako lekka kolacja. Do jej przygotowania przygotuj świeże warzywa, takie jak cukinia oraz pietruszka. Nie zapomnij też o odpowiednich naczyniach. Zupy najwygodniej przygotowuje się w średnich lub dużych garnkach z grubym dnem.
Co jest potrzebne na wiosenną zupę warzywną?
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 duża cukinia
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 duży por
- 2 gałązki selera naciowego
- Natka pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Sól i pieprz
Jak przygotować wiosenną zupę warzywną?
Do garnka wlej bulion, rozcieńcz go 1 litrem wody, doprowadź do wrzenia i zmniejsz płomień, od czasu do czasu mieszając. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Cukinię, marchewki, pora, pietruszkę, natkę pietruszki i seler wypłucz pod zimną wodą.
Natkę pietruszki poszatkuj. Cukinię, marchewkę, pietruszkę pokrój w kostkę. Pora krój w krążki, a seler naciowy w plastry. Do gotującego się bulionu dodaj warzywa i przyprawy. Doprowadź całość do wrzenia, wymieszaj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut, aż warzywa zmiękną. Gdy zupa jest już gotowa, przelej ją do porcelanowych talerzy i podawaj ze świeżo poszatkowaną pietruszką. Smacznego!
Jak przyśpieszyć przygotowanie wiosennej zupy warzywnej?
Najwięcej czasu w przygotowaniu zupy warzywnej może zająć gotowanie bulionu. Możesz oczywiście zakupić gotowy, jednak jeśli chcesz korzystać tylko z tych samodzielnie przygotowanych, zrób go wcześniej i zamroź w porcjach po 500 ml. Dzięki temu w chwili, w której będziesz mieć ochotę na szybką zupę, przygotujesz ją bez najmniejszego problemu!
Co jeszcze można dodać do zupy wiosennej?
Do wiosennej zupy możesz dodać dowolny inny składnik, za którym przepadasz. Na przykład jeśli lubisz ostrzejsze smaki, posiekaj czosnek i dodaj go do potrawy. Możesz również dodać ziemniaki, czy korzeń selera.
Jakie marchewki wybierać do zupy?
Staraj się wybierać dobrze wyglądające, twarde marchewki o średniej wielkości. Zwróć też uwagę na rodzaj. Wiosną szczególnie smaczna jest marchew jadalnia amsterdamska wczesna 3 – możesz hodować ją samodzielnie w ogrodzie, co będzie wyjątkowo proste. Można zbierać ją już po 90 dniach.