Wytrawne babeczki ze śledziem to nietypowe połączenie smaków, które po prostu musisz wypróbować. Doskonale sprawdzą się na spotkania rodzinne i imprezy, ale nie tylko. Będą pysznie smakować również na kolacje z najbliższymi. Aby je przygotować, stwórz wytrawne kruche ciasto. Możesz przygotować je dzień wcześniej w większej ilości i część zamrozić. To ułatwi Ci pracę w kuchni!
Co jest potrzebne do przygotowania wytrawnych babeczek ze śledziem?
Ciasto:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany
- ½ łyżeczki cukru
- sól wg. uznania
Farsz:
- 200 g wędzonego śledzia
- 1 jabłko
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 200 g żółtego sera, np. Gouda
- 1 łyżka tymianku
Jak przygotować wytrawne babeczki z śledziem?
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Masło, jajka i śmietana powinny być schłodzone! Mąkę przesiekaj razem z masłem na drobne kawałki. Dodaj jajko, żółtka, śmietanę, cukier i sól, a następnie sprawnie zagnieć ciasto. Najlepiej robić to chłodnymi rękami. Zawiń ciasto w folię i włóż je do lodówki. Zrób to przynajmniej 2-3 godziny wcześniej, a najlepiej – dzień przed.
Rozwałkuj ciasto i wypełnij nim foremki do muffinów SMART. Śledzia bez ości posiekaj na małe kawałki. Wymieszaj go z pokrojonym bądź startym jabłkiem. Taką mieszanką wykładaj do babeczek, a następnie na górną część wyłóż koncentrat pomidorowy. Posyp startym żółtym serem oraz ziołami.
Piekarnik rozgrzej do 180℃. Wstaw do niego formę z babeczkami na ok. 10 minut, aż ciasto się zarumieni. Podawaj na ciepło lub zimno. Smacznego!
Czemu śledź jest często wykorzystywany w kuchni?
Śledź jest często wykorzystywany w kuchni nie tylko przez wzgląd na swoje walory smakowe, ale również przez wzgląd na łatwość przechowywania. Po zasoleniu stosunkowo wolno traci swoją świeżość w przeciwieństwie do innych gatunków ryb. Dzięki temu był ceniony już od dawnych czasów.
Czy formy silikonowe do pieczenia trzeba specjalnie przygotowywać?
Nie, formy silikonowe do pieczenia nie potrzebują specjalnych przygotowań. Po zakupie oraz użyciu należy je delikatnie oczyścić, jednak poza tym nie wymagają smarowania olejem, czy używania papieru do smażenia. Wykorzystany do ich stworzenia materiał sprawia, że są naprawdę proste w codziennym użytkowaniu.
Jak sprawnie pokroić rybę?
Aby sprawnie pokroić rybę, użyj ostrego noża szefa kuchni, np. NATUR. Pamiętaj jednak, że niezależnie od rodzaju stali, każdorazowe użycie narzędzia tępi je. Jeśli więc nie masz zupełnie nowych noży, przed krojeniem ryby sięgnij po ostrzałkę GRANITEX, dzięki której Twoje narzędzia znów będą w doskonałym stanie.