Zapiekanka z dorszem, chili i cytryną to przepis na dobrze przyprawioną rybę, która będzie doskonałym pomysłem na obiad lub kolację. Przygotujesz ją w żaroodpornej brytfannie. Nie zapomnij o tym, aby rybę skropić oliwą przed wsadzeniem jej do piekarnika!
Co jest potrzebne do przygotowania zapiekanki z dorszem, chili i cytryną?
- 700 g filetów z dorsza
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili
- 150 ml bulionu rybnego
- 3 jajka
Jak zrobić zapiekankę z dorszem, chili i cytryną?
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj cytrynę, obierz ją ze skórki i pokrój na plastry. Obierz czosnek i pokrój go na małe kawałki (najlepiej cienkie plasterki).
Filety z dorsza umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z plastrami cytryny oraz czosnkiem. Rybę delikatnie skrop oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Papryczkę chili pokrój w krążki.
Do niewielkiego garnka wlej bulion rybny, wbij jajka, dodaj papryczkę, a następnie zmiksuj wszystkie składniki. Na koniec możesz jeszcze doprawić całość odrobiną soli i pieprzu. Gotową masę przelej do naczynia żaroodpornego z rybą. Danie zapiekaj przez 40 minut. Gdy będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i przełóż na talerze.
Dorsz – co to za ryba?
Dorsz atlantycki waży około 40 kg. To gatunek, który znosi różne stopnie zasolenia wody, dlatego można znaleźć go zarówno w Bałtyku, jak i w Oceanie Atlantydzkim. Zazwyczaj można spotkać go na głębokości do 220 m p. p. m., jednak zdarzały się przypadki, kiedy był odnajdywany nawet 600 m p. p. m.!
Jak smakuje dorsz?
Dorsz ma bardzo wyrazisty, dość pikantny smak. Z tego powodu doskonale pasuje do dobrze doprawionych dań. Pamiętaj, aby stawiać na dorsza atlantydzkiego, ponieważ to właśnie on najlepiej pasuje do zapiekanek różnego rodzaju.
Czy bulion rybny można czymś zastąpić?
Tak. Bulion rybny możesz zastąpić bulionem warzywnym. Wówczas potrawa będzie miała nieco delikatniejszy smak. Staraj się unikać w kuchni używania kostki rosołowej.