Zaserwowanie zdrowych przekąsek na urodzinach, czy spotkaniu to naprawdę świetny pomysł. Nie tylko zadbasz o zdrowie i samopoczucie swoich gości, ale również zaskoczysz ich przygotowaniem czegoś nowego i oryginalnego. Sprawdź nasze propozycje na smaczne i łatwe w przygotowaniu przystawki.
Hummus z chrupiącymi warzywami
Wszyscy z nas uwielbiają coś chrupać podczas długich rozmów przy winie. Zamiast podawania chipsów, krakersów i precelków proponujemy przygotowanie domowego hummusu i warzyw, które będziemy zajadać razem z pastą. Najlepszym rozwiązaniem jest podanie marchewki oraz selera naciowego. Marchewkę obieramy i kroimy na grubsze paski, seler płuczemy pod bieżącą wodą i również kroimy w paski.
Aby przygotować hummus, sprawdźcie poniższy przepis:
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka jasnej pasty tahini
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula (opcjonalnie)
- Chilli
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę umieszczamy w garnku z zimną wodą i moczymy całą noc.
Następnie, odcedzamy i opłukujemy. Zalewamy ciecierzycę świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy godzinę od momentu zagotowania się wody.
Ponownie odcedzamy i płuczemy. Przekładamy ciecierzycę do naczynia, w którym zazwyczaj blendujemy.
Do ciecierzycy dodajemy pastę tahini, sól, pieprz, chilli, czosnek i przesmażoną cebulkę (dzięki cebulce nadamy oryginalnego, słodkiego smaku naszej paście).
Całość blendujemy około 3 minuty, aż do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.
Następnie, dodajemy stopniowo zimnej wody, cały czas blendując. Gdy uzyskamy kremową masę, możemy zakończyć blendowanie.
Przekładamy hummus do ozdobnego naczynia, np. porcelanowej salaterki i podajemy ze świeżym pieczywem lub pitą.
Wskazówka:
Aby po zblendowaniu wygodnie przełożyć hummus do naczynia, polecamy szpatułkę silikonową Natur.
Mini tortille z warzywami
Dużą zaletą takiej przystawki jest krótki czas przygotowania. Ponadto większość z nas przepada za tortillą, dlatego podanie ich na imprezie będzie na pewno strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
- 3 placki tortilla
- 6 liści sałaty
- 6 plastrów szynki
- Serek śmietankowy
- 1 papryka czerwona
- 3 ogórki kiszone
Przygotowanie:
Smarujemy placki tortilla serkiem śmietankowym.
Na środku placków tortilla układamy liście sałaty, następnie plastry szynki.
Na wierzchu kładziemy pokrojone w plastry ogórki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość zawijamy w rulon i kroimy w grubsze, 4 cm porcje.
Wskazówka:
Aby wygodnie pokroić tortille, polecamy nóż szefa kuchni GRANITEX.
Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem i miodem
Składniki:
- 2 kukurydze
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Kolby obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekrawamy je ostrożnie na trzy części każdą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do średniego garnka wkładamy kolby kukurydzy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy 10 minut.
W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło, dodajemy odrobinę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz miód. Gotowe kukurydze odsączamy dokładnie i przekładamy do brytfanki. Kukurydze w brytfance polewamy masłem z miodem i czosnkiem z każdej strony (obracając kukurydzę).
Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy całość przez 15 minut, co jakiś czas odwracając kukurydzę, aby się ładnie przyrumieniły.
Wskazówka:
Do przygotowania pieczonych kukurydzy polecamy brytfankę Granitex.